Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Защо трябва да правите повече секс с партньора си?

24 август 2022, 21:44 часа

Добри новини! Сексът не само е страхотен, той е и добър за вас. Сякаш имате нужда от извинение, ето пет здравословни причини да грабнете партньора си и да се отправите към спалнята.

Ползи от секса

1. Сексът намалява стреса

Чувствате се стресирани? Известно сексуално изцеление може да бъде просто облекчението, за което жадувате. Според проучване, проведено в университета Пейсли в Шотландия през 2006 г., когато субектите са правили секс, кръвното им налягане е реагирало по-малко на стресиращи дейности (публично говорене и умствена аритметика). Сред възможните причини: Това е приятно занимание и много хора спят по-добре след секс.

2. Сексът изгаря калории

Добре, не можем да твърдим, че сексуалните упражнения изгарят толкова калории, колкото бягането или часовете по аеробика, но лягането между чаршафите за един час ще изгори около 275 калории (за 150-килограмов човек). Сега не очаквайте да повлияе толкова много на мащаба - трябва да изгорите 3500 калории, за да отслабнете с половин килограм. Но все пак помага и е много по-забавно от коремните преси.

6 забранени фрази след секс

3. Оргазмът помога за намаляване на болката

Ако възнамерявате да използвате онова старо извинение „Не тази вечер, скъпа, имам главоболие“, може би трябва да помислите отново. При оргазъм „хормонът на любовта“ окситоцин се повишава и има значително намаляване на чувствителността към болка до около половината от нивото в покой. И въпреки че облекчаването на мигрена чрез оргазъм е по-малко надеждно и ефективно от облекчаването чрез предписани лекарства, аналгетичният ефект е по-бърз. По време на оргазма и непосредствено след това може да увеличи толерантността ви към болка, но не е дългосрочно решение. Не можете да пробягате маратон и да избегнете болката, защото сте правили секс часове преди състезанието.

4. Сексът може да укрепи връзката ви

Може би сексът не може да поправи всичко, но окситоцинът, освободен по време на оргазъм, води до свързване на двойката. Данните от проведено проучване показват, че сексуалното удовлетворение и удовлетворението от връзката са взаимосвързани. Ако нещата вървят много добре за вас в спалнята, това ще се отрази и в други области на връзката ви. Двойките в добри бракове или други интимни отношения са по-здрави от необвързаните си връстници. Те живеят по-дълго и добрите взаимоотношения ги предпазват от различни болести.

Защо удоволствието от секса изчезва с годините

5. Сексът като средство срещу рак на простатата при мъжете

През 2003 г. изследователският екип на професор Греъм Джайлс, директор на Центъра по епидемиология към Cancer Council Victoria в Австралия, установи, че колкото по-често мъжете на възраст между 20 и 50 години еякулират, толкова по-малка е вероятността да развият рак на простатата. 

Гергана Йорданова
Гергана Йорданова Отговорен редактор
Новините днес