Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Защо специалистите препоръчват миенето на зъбите преди, а не след закуска?

08 октомври 2024, 20:00 часа

Здравите зъби са от решаващо значение за цялостното ни благосъстояние, но има много погрешни схващания и митове относно правилната грижа за устната кухина. Един от грешните навици, които много хора практикуват, е миенето на зъбите веднага след закуска. На пръв поглед безобиден навик, но зъболекарите предупреждават, че може да бъде реална заплаха за вашето орално здраве.

Вижте още: Лекар: Как бирата влияе на кръвната захар и подходяща ли е за диабетици

От научна гледна точка миенето на зъбите преди закуска се предполага, че е по-добро, казват някои експерти. По-добро е за зъбния емайл и цялостното орално здраве.

Защо е вредно да си миете зъбите веднага след закуска?

Според информацията, предоставена ни от Healthline, има значителна нужда от промяна на обичайните навици при миене на зъбите, особено след закуска. Въпреки че много от нас инстинктивно посягат към четката за зъби веднага след хранене, зъболекарите предупреждават, че този навик може да навреди на оралното ни здраве.

„Миенето на зъбите преди закуска не само помага за премахването на плаката от зъбите ви, но също така стимулира производството на слюнка, която помага за унищожаването на бактериите в устата ви“, казва д-р Сам Джетва, вицепрезидент на Британската академия по козметична стоматология, съобщава New York Post.

Бактериите, причиняващи плака, се размножават активно през нощта, което води до лош вкус в устата и неприятен сутрешен дъх. Проучване от 2018 г. установи, че производството на слюнка се увеличава пет минути след миене на зъбите, което допълнително показва важността на синхронизирането на тази рутинна дейност.

зъби

Обяснение: Докато спите, бактериите в устата ви се размножават. Това е и причината за сутрешния дъх. Четкането премахва плаката и бактериите, а пастата за зъби предпазва зъбния емайл от киселината в храната. Миенето ускорява и отделянето на слюнка, която също предпазва зъбите – помага за разграждането на храната и унищожава вредните бактерии в устата – а заедно с пастата за зъби този ефект трябва да е по-дълъг.

За да запазите зъбния емайл, миенето на зъбите преди закуска се препоръчва като по-добър вариант. Както отбелязва д-р Алън Кларк, водещ зъболекар в Paste Dental Clinic в Белфаст, Северна Ирландия, пастите за зъби с флуор могат да помогнат в борбата с киселините, открити в храната. Миенето на зъбите преди хранене може ефективно да премахне тези бактерии и да неутрализира киселинната среда, която може да увреди емайла.

Вижте още: Овесени ядки - вдигат или свалят кръвната захар и подходящи ли са за диабетици

Но не всеки от нас иска да пие кафе или прясно изцеден портокалов сок с вкуса на паста за зъби все още в устата ни.

Ако миенето на зъбите след закуска е по-подходящо за вашата рутина, продължете. Но с едно предупреждение! Изчакайте поне половин час, за предпочитане час.

Киселите храни и напитки разтварят зъбния емайл - и след всяко хранене в устната кухина се създава кисела среда. Ако измиете зъбите си веднага след хранене, повърхността, тоест зъбният емайл, се надрасква и зъбът може да се повреди.

Вземането на решение за правилното време за миене на зъбите може да промени всичко в запазването на вашата усмивка и дългосрочното орално здраве.

Какво да направите, ако нямате време да чакате след закуска?

Например, вие изобщо не закусвате. Разбира се, в този случай също трябва да измиете зъбите си старателно.

„Ако не си миете зъбите поради липса на време или защото се притеснявате да не повредите зъбния си емайл и отидете в офиса или класната стая след закуска с паста за зъби на конвейер, вие също увреждате зъбите си", казва берлинският зъболекар Кристиан Болсторф: „Тогава се образува зъбна плака, чийто вреден ефект е дългосрочен.

Ако не харесвате идеята да миете зъбите преди закуска, експертите препоръчват поне да изплакнете устата си старателно с вода за уста след закуска, за да неутрализирате малко киселината. След това измийте зъбите си старателно. Изплакване с вода за уста също се препоръчва, ако си миете зъбите преди закуска.

Гергана Шумкова
Гергана Шумкова Отговорен редактор
Новините днес