Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Защо се боядисват яйца за Великден

22 април 2024, 10:25 часа
Реклама

Боядисване на яйца - това е един от обичаите, с който започва подготовката за Великден.

Реклама

Защо се боядисват яйца за Великден?

Преданието гласи, че камъкът, с който е била затворена гробницата на Исус Христос, наподобявал очертанията на яйце. Под черупката на едно яйце се крие нов живот. Затова за християните великденското яйце е напомняне за Възкресението на Исус Христос, спасението и вечния живот. Червеният цвят, в който най-често се боядисват яйцата, символизира страданието и кръвта на Христос.

Боядисват ли се яйца на Великден, ако някой в семейството е починал

Първото споменаване на традицията за багрене на яйца се намира в ръкопис от 10-ти век, открит в библиотеката на гръцкия манастир Света Анастасия. Според ръкописа след службата на Великден игуменът раздал на братята благословени яйца с думите: „Христос Воскресе!“

Има няколко версии за произхода на традицията да се боядисват яйца за големия християнски празник Възкресение Христово.

Според легендата боядисаното яйце става символ на Великден след чудото на Мария Магдалена. Православната църква я почита като равноапостолна светица и мироносица, проповядвала за възкръсналия Христос в Рим преди пристигането на апостол Павел там и още две години след заминаването му от Рим.

Мария Магдалена също идва да проповядва на римския император Тиберий. Според древния обичай на императора били поднесени дарове, а Магдалена поднесла яйце с думите: „Христос Воскресе!“

Императорът отговорил, че както яйцето е бяло, а не червено, така и мъртвите не възкръсват. В същия момент яйцето в ръката му почервеняло.

Римляните са използвали цветни яйца по време на игри, храмови обреди и ритуали. Те също така са имали обичай да ядат печено яйце в началото на празничната трапеза, което означавало успешен старт на нов бизнес. За тях яйцето е било символ на слънцето, което огрява и съживява всичко.

Предполага се също, че обичаят за боядисване на яйца е свързан с раждането на римския император Марк Аврелий: на този ден една от кокошките на майка му снесла яйце на червени точки, което се тълкувало като щастлива поличба. От 224 г. става обичай римляните да си изпращат шарени яйца като поздравления.

Има предположение, че обичаят за боядисване на яйца за Великден е свързан с предхристиянския празник на пролетта. За много народи яйцето е олицетворение на животворната сила. Предполагаше се, че цялата Вселена е възникнала от яйце. Във вярванията и обичаите на египтяните, персите, гърците и римляните яйцето е символ на раждането и прераждането.

Великден 2024 - кога се пада, традиции и обичаи

 

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес