Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Защо понякога кожата ни настръхва?

17 август 2024, 16:15 часа

На всички ни се е случвало поне веднъж в живота да усетим как кожата ни настръхва — този често срещан феномен, който може да бъде предизвикан от различни фактори. Той е познат още като "пиломоторна реакция" и се характеризира с малки издигнати възелчета по повърхността на кожата, които приличат на "настръхнало пиле". Но какво точно стои зад този физически отговор?

На първо място, важно е да разберем, че настръхването е свързано със симпатичната нервна система, част от автономната нервна система, която контролира автоматичните функции на тялото. Когато сме изправени пред стресова ситуация, както физически, така и емоционално, симпатичната нервна система се активира, което води до отделяне на стресови хормони, като адреналин. Това активира мускулите около космените фоликули, което причинява настръхването на кожата.

Лекар: Студените тръпки по краката са симптом за следния проблем...

Физиологично, настръхването е еволюционно наследство от нашите предци. При животните, този рефлекс е много важен за оцеляването. Когато животното се почувства застрашено, космите му се изправят, което го прави да изглежда по-голям и по-страшен за потенциалните врагове. Освен това, изправените косми могат да уловят повече въздух и по този начин да помогнат на животното да запази топлината си.

При хората този рефлекс вече няма същото значение за физическа защита, но той все пак може да бъде активиран по различни причини. Емоционалните и психологическите фактори играят важна роля. Например, чувства на страх, възторг или дори силно възхищение могат да предизвикат настръхване. Това е резултат от мощната връзка между емоциите и автономната нервна система. Когато сме изправени пред нещо, което ни трогва дълбоко, нашият организъм може да реагира чрез този рефлекс.

Друга причина за настръхването може да бъде физическа студенина. Когато температурите спаднат, тялото реагира на студа чрез свиване на мускулите около космените фоликули, за да задържи топлината. Това също води до настръхване на кожата. Въпреки че при съвременните хора този механизъм не е толкова ефективен за регулиране на температурата, той все пак е наличен.

Музиката и изкуството също могат да предизвикат настръхване. Този феномен, известен като "физическо въздействие на музиката", се проявява при слушане на музика или гледане на произведения на изкуството, които предизвикват силни емоции. В този случай, настръхването е свързано със съществуването на определени "сродни" реакции в мозъка, които предизвикват физическа реакция на тялото.

Ивайло Григоров
Ивайло Григоров Отговорен редактор
Новините днес