Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Защо пиенето на вода през нощта не е препоръчително?

30 януари 2024, 11:44 часа

Поддържането на хидратация през целия ден е твърде важен фактор за цялостното здраве. Въпреки това, консумацията на вода преди заспиване може да създаде затруднения в съня за някои хора.

Д-р Джесика Венсел Рундо разяснява същината на проблема тук. 

Предимства и недостатъци на хидратирането преди лягане

Според проучване от 2014 г. ползите от питейната вода включват по-добро храносмилане, детоксикация и даже повишаване на настроението. От друга страна, пиенето на твърде много вода вечер може да причини ноктурия – събуждане неколкократно през нощта за уриниране.

Причини за ноктурия

Ноктурията е не само досадна, но потенциално може да повлияе на цялостното ви настроение поради прекъсване на циклите на съня, което води до раздразнения и умора денем. Причините за ноктурия варират от прости проблеми, като прекомерен прием на течности преди лягане или диуретични вещества (кофеин/алкохол), до по-сложни медицински състояния от рода на сънна апнея, диабет или проблеми с урината.

Как да намалим посещенията на тоалетната нощем?

За да намалите ноктурията и да подобрите съня си, опитайте да ограничите приема на течности вечер и избягвайте консумацията на алкохол, кофеин или сладки напитки преди сън. Преодоляването на основните ви здравословни проблеми с помощта на медицински специалист също може да бъде от полза за намаляване на нощните смущения, причинени от често уриниране.

Защо пиенето на вода през нощта не е полезно?

Кога трябва да спрете да пиете вода вечерно време?

Специалистите препоръчват да спрете да пиете вода два часа преди заспиване. Постоянните прекъсвания на спането може да доведат до лишаване от сън, което има многобройни отрицателни последици, като тревожност, депресия и когнитивни проблеми. Общата насока би била да спрете да пиете течности около 20:00 ч., ако сте планирали да си легнете в 22:00. Това обаче може да варира в зависимост от индивидуалните нужди и графици.

Балансиране между нуждите от хидратация и качествена почивка

Ключът е да постигнете баланс между това да останете хидратирани в светлата част на денонощието и да избягвате да пиете твърде много вода близко до часа за лягане, което може да наруши така необходимия ви сън. Ако почувствате жажда преди лягане, може да пиете водата на малки глътки. Това помага да избягвате чувството на дехидратация, без да причинява нощно уриниране или сухота в устата.

Полезно ли е да пием вода през нощта?

Ноктурия и нарушения на съня

Според проучване, публикувано в Sleep Medicine Reviews, ноктурията засяга между 21% и 56% от възрастните. И така, кой „кани“ тази досадна нощна посетителка? Основният виновник е пиенето на вода преди сън. Но има и още причини, например следните:

- консумиране на кофеин прекалено близко до часа за лягане;

- пиене на алкохол преди сън;

- подсладени напитки, докато се гушкате в леглото.

Обобщение

Избягвайте прекомерния прием на течности вечер и нощем. Умереността е ключов фактор. Кажете сбогом на кафето късно вечер. Ако трябва да изпиете алкохолно или сладко питие след вечеря, направете го по-рано, вместо по-късно - не забравяйте, че и тук важи умереност. С правилно поведение може да поддържате адекватна хидратация и да сведете до минимум неудобните разходки до тоалетната през нощта. Не забравяйте денем да държите бутилка вода наблизо и да останете хидратирани. Така нощем ще спите добре.

Заключение

Пиенето на вода малко преди часа за лягане може да има предимства и недостатъци в зависимост от индивидуалните реакции към нощната хидратация. Като цяло е важно да слушате тялото си и да коригирате приема на вода според него. Ако се чувствате жадни, пийте вода - но избягвайте да пиете много преди часа за заспиване. Това може да ви помогне да избегнете нощно уриниране и други нарушения на съня.

Внимание! Предназначението на тази статия е само за информация. По въпросите в нея търсете мнението на медик-специалист!

Любомир Атанасов
Любомир Атанасов Отговорен редактор
Новините днес