Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Защо остава вода в пералнята след пране

26 август 2024, 09:00 часа

Пералнята е един от най-важните домакински уреди, но с течение на времето тя може да започне да показва признаци на износване и да създава проблеми. Един от най-честите и неприятни проблеми е, когато пералнята не успява да източи водата след завършване на прането. Това не само води до мокри дрехи, но може да бъде и сигнал за по-сериозен проблем с уреда. В тази статия ще разгледаме най-честите причини, поради които пералнята ви може да не източва водата, както и стъпките, които можете да предприемете, за да решите този проблем.

Причини за задържане на вода в пералнята

1. Запушен дренажен филтър

Една от най-честите причини за натрупване на вода в пералнята е запушването на дренажния филтър. Този филтър е отговорен за улавянето на малки предмети и замърсявания, които могат да попаднат в пералнята по време на пране. С течение на времето тези частици могат да блокират филтъра, като пречат на нормалното изтичане на водата. За да решите този проблем, проверете и почистете филтъра, който обикновено се намира в долната част на уреда.

7 неща, които никога не трябва да слагате в пералнята

2. Блокирана дренажна помпа

Друг често срещан проблем е блокирането на дренажната помпа, която е отговорна за изпомпването на водата от пералнята. Малки предмети като монети, фиби или копчета могат да попаднат в помпата и да пречат на нейната работа. За да проверите състоянието на помпата, трябва да изключите пералнята от захранването и да проверите дали перката на помпата се върти свободно. Ако откриете блокажи, отстранете ги внимателно.

3. Прегънат или запушен дренажен маркуч

Дренажният маркуч е отговорен за отвеждането на водата от пералнята към канализацията. Ако маркучът е прегънат или запушен, водата няма да може да се източи правилно. Проверете дали маркучът е поставен правилно и дали няма прегъвания или запушвания. В някои случаи проблемът може да е в сифона под мивката, към който е свързана пералнята, така че проверете и тази връзка.

пералня

4. Неправилно затваряне на електрическия клапан

Понякога пералнята може да се напълни с вода дори когато не работи. Това обикновено се дължи на неправилно затваряне на електрическия клапан, който контролира потока на водата. Ако клапанът е замърсен или амортизиран, той може да остане леко отворен и да позволи на водата да влиза в уреда. В този случай е препоръчително да затворите централния водопровод, ако планирате да отсъствате за по-дълъг период от време, и да се консултирате със специалист за подмяната на клапана.

Какво да направите, ако пералнята не източва водата?

Ако установите, че пералнята ви не източва водата, първата стъпка е да проверите избраната програма. Много перални имат опции за центрофуга или източване на вода, които можете да активирате ръчно. Ако това не помогне и уредът продължава да не източва водата, вероятно причината е в запушен филтър, маркуч или помпа.

9 неща, които не бива да слагате в пералнята

За да проверите тези компоненти, изключете пералнята от захранването и внимателно разгледайте филтъра и помпата. Ако откриете запушвания, отстранете ги и се уверете, че всичко работи правилно. В случай че проблемът не се реши, може да се наложи да се обърнете към професионален сервиз за диагностика и ремонт.

Проблемите с изпомпването на вода от пералнята могат да бъдат причинени от различни фактори, като запушен филтър, блокирана помпа или проблеми с дренажния маркуч. Важно е да диагностицирате и отстраните проблема своевременно, за да предотвратите по-сериозни повреди на уреда. Следвайки описаните стъпки, можете да решите проблема самостоятелно или, ако е необходимо, да се обърнете към специалисти за помощ. Така ще можете да се наслаждавате на чисти и сухи дрехи, без излишни тревоги.

Денис Витанов
Денис Витанов Отговорен редактор
Новините днес