Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Защо ноктите ви се чупят: Естествени методи за справяне с проблема

16 август 2024, 18:38 часа

Ноктите са една от най-деликатните и крехки части на цялото тяло. Основната им функция е да предпазват пръстите и меката им част от външни наранявания. За някои хора ноктите играят важна естетическа роля.

Още: Природни средства: Какво да използвате за напукани пети

Въпреки това, често можете да срещнете проблеми с тях, тъй като различни състояния на организма могат да ги увредят, без да го осъзнавате. Напуканите нокти са болезнени и никой не ги харесва. Със сигурност веднъж в живота си сте изпитвали това не толкова приятно преживяване.

Ето защо, за да имате винаги спретнати и здрави нокти на ръцете и краката, е необходимо да вземете съответните мерки. В тази статия ви показваме някои от причините, поради които ноктите ви продължават да се начупват. Също така, как можете да се отървете от този проблем с някои лесни лечения.

Защо се чупят ноктите

Някои от най-честите причини, поради които ноктите ви продължават да се чупят, могат да бъдат признаци, че тялото сигнализира за проблеми. Ако имате недостиг на витамини и главно желязо, ноктите ще са по-меки и ще се чупят много бързо. Обикновено се появява при хора, които са засегнати от анемия, тъй като червените кръвни клетки не циркулират нормално и тялото не получава достатъчно кислород. Това се отразява и на добрия растеж на ноктите ви.

Дефицитът на витамин B е друга причина, която засяга растежа на ноктите ви, заедно с дефицита на протеини. Ето защо, преди да предприемете процедури за ноктите си, помислете за липсата на витамини в ежедневната си диета. Старайте се винаги да консумирате правилните за вас храни и възможно най-естествените и чисти плодове и зеленчуци.

Как да се справите вкъщи

За да укрепите ноктите си доста лесно освен с диета ви представяме няколко много естествени начина.

  • Зехтин

Зехтинът е една от онези съставки, които намират място навсякъде. Откривате го както в кухнята, така и в грижата за себе си. Дори в този случай не е изключение, така че можете да го използвате за укрепване на ноктите си доста лесно.

Достатъчно е да лакирате ноктите си с малко зехтин всяка вечер преди лягане или когато сметнете за необходимо. Зехтинът ще подхрани и хидратира в дълбочина ноктите ви, правейки ги по-дълги и здрави.

  • Чесън

Може би сте чували много за чесъна и ноктите, но това лечение е по-просто и практично от всички останали. Достатъчно е да разрежете няколко скилидки чесън наполовина, да ги поставите в съд, пълен с вода и да престоят 1-2 часа.

След това потопете пръстите си във вода за 10 минути и ги оставете да изсъхнат на чист въздух. Правете това всеки ден и ноктите ви постепенно ще възвърнат изгубената си здравина.

  • Кокосово масло

Подобно на зехтина, кокосовото масло е най-добрият избор за вашите нокти. Достатъчно е да го разтопите малко и веднага да намажете ноктите с него. За да ги поддържате хидратирани и здрави възможно най-дълго.

Още: Естествени методи срещу бръчки по шията, които наистина работят

Друг ключов фактор за решаване на проблема е редовната консумация на вода и диета, богата на витамини и минерали. Също така внимавайте с химикали, които могат да докоснат ръцете ви, като препарати за пране или препарат за съдове.

Цвета Господинова
Цвета Господинова Отговорен редактор
Новините днес