Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Защо не трябва да изхвърляте стръковете магданоз и кориандър

15 февруари 2024, 07:55 часа

Магданозът и кориандърът са билки, които помагат на сърдечната функция, защото съдържат много витамини и хранителни вещества, включително антиоксиданти, които инхибират възпалителните процеси в тялото. По този начин кориандърът съдържа 258% от дневната доза витамин К. Той играе важна роля в съсирването на кръвта и укрепването на костната тъкан. Дефицитът на този витамин може да причини остеопороза и да увеличи риска от инфаркти и инсулти. А магданозът е шампион по съдържанието му. За да попълните нуждата на тялото от витамин К, е достатъчно да добавяте магданоз към салати, извара или просто да ядете по 1-2 стръка.

Но обикновено използваме само „върховете“ на растенията за храна и изхвърляме конвенционалните корени - стъблата. Това е голяма грешка.

Още: Кои са най-подходящите подправки за грах - става неповторим

Не ги изхвърляйте

Не забравяйте да използвате стъблата на магданоза и кориандъра, вместо да ги изхвърляте. Те съдържат огромно количество полезни вещества. Ако ги добавите към ястията си, ще ги направите много по-здравословни и вие ще бъдете по-здрави.

Затова винаги използвайте стръкове магданоз, когато приготвяте рибена супа или просто бульон. След това те могат да бъдат премахнати. Вървят страхотно и с пържена риба - просто добавете стръкове магданоз в тигана по време на готвене. Можете също така да поставите стръкове магданоз в бутилка с растително масло и то ще придобие прекрасен аромат.

Можете да добавите стръкове магданоз към песто или просто към салати. Нарежете ги на ситно и те придават приятна допълнителна хрупкавост на ястието.

Как да използвате стъбла от кориандър

Слагат се в бульони, нарязват се, когато се пържат картофи или къри, задушават се със сушени червени люти чушки, чесън и лук. Стъблата на кориандър могат да бъдат отлична основа за марината, която ще направи свинското месо невероятно вкусно. Добавят се и към зелените, когато се правят дресинги за салати в блендера.

Още: Каква е разликата между магданоз и кориандър

Ситно нарязаните стъбла могат да се добавят към задушени зеленчуци и след това да се поръсят с пресен кориандър. Ще бъде вкусно, здравословно и без отпадъци.

Можете да замразите стъбла от магданоз и кориандър и да ги използвате, ако е необходимо. Или ги нарежете на ситно, поръсете със сол и съхранявайте в хладилника в съд или буркан, но не много дълго.

Изхвърляйте само много твърди или потъмнели части от стеблата.

Не всеки може

Магданозът има свойства, които трябва да се вземат предвид. Оксаловата киселина, която съдържа, може да образува соли, което впоследствие могат да доведат до бъбречно заболяване и увреждане на пикочната система. Но това ще се случи само ако използвате много обилно магданоз в диетата си.

Хората със синдром на раздразнените черва трябва да избягват пресни билки, включително магданоз. Може да провокира обостряне на всяка възраст, не само при възрастните хора. Освен това, зелените билки не трябва да се консумират от хора с пептична язва.

Още: Магданозени кюфтенца на фурна с пармезан: Полезно и вкусно

Източник: "Д-р Питер"

Десислава Михалева
Десислава Михалева Отговорен редактор
Новините днес