Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Защо не трябва да има огледало в спалнята - за какво трябва да внимаваме

10 май 2022, 20:30 часа

Огледалата винаги са били част от обикновените мебели. В продължение на стотици години сме били обсебени от идеята да се наблюдаваме в огледалата. Например в древен Рим жените били готови да плащат неприлични суми за огледало; практика, която дори е осмивана от римски философи, като Луций Сенека.

Защо не трябва да има огледало в спалнята?

Истината е, че огледалата са единственият начин, по който можем да видим себе си в цялост. Ето защо не е чудно, че хората са готови да платят толкова колкото е необходимо за парче отразяващо стъкло.

За какво трябва да внимаваме?

Огледалата са доста достъпни по целия свят. Всяко домакинство има по множество огледала. Хората дори поставят огромни огледала в спалните си и в други стаи. Но дали това наистина е добра идея и дали трябва да спим пред огромно огледало?

Има някои плюсовете и минусите в това да има огледало в спалнята. Оказва се, че огледалата оказват влияние върху качеството и продължителността на съня ни.

Предимства от наличието на огледала в спалнята

Огледалата правят стаята да изглежда по-голяма – като се има предвид, че много хора живеят в малки апартаменти, поставянето на огромно огледало в спалнята може да създаде илюзията за пространство и свобода.

Огледалата подобряват интериора – като поставите огромни огледала в жилищното пространство можете да подобрите неговата привлекателност и да го направите по-уютно. Интериорът има тенденция да изглежда по-излъскан и показва, че ви е грижа за вашето жизнено пространство.

Огледалата подобряват собствения ви външен вид – като сте заобиколени от огледала и сте принудени да се гледате по-често, може да започнете да подобрявате собствения си външен вид. Хората, които имат много огледала в дома си, особено в спалня и килер, са склонни към по-стилно излъчване.

Огледалата могат да подобрят сексуалния ви живот – някои хора и двойки смятат, че огледалата в спалнята подобряват сексуалния им живот и енергия, като добавят още повече романтика.

Огледалата могат да ви накарат да се чувствате в безопасност (през деня). Ако живеете сами, знаете колко странни могат да станат дните ви. Понякога хората се плашат от произволни шумове и звуци, най-вече защото няма друг с тях, който да произведе тези шумове. Когато има огледала, може да се почувствате в безопасност.

Как да използвате огледалата правилно според Фън Шуй

Недостатъци от наличието на огледала в спалнята

Огледалата нарушават съня и насърчават безсънието – смята се, че през нощта огледалата отразяват спалнята. Предполага се, че те изчерпват собствената ви енергия. В резултат на това те могат да насърчат безсънието и да нарушат продължителността и качеството на съня ви. Енергийните смущения, причинени от огледалата, правят енергията в стаята напълно нарушена, така че няма необходимо спокойствие, за да спите добре.

Огледалата могат да провокират кошмари – сега дори и да заспите в спалня с огледала, все още може да нямате приятно изживяване. Причината за това е, че огледалата, тъй като нарушават енергията, също насърчават кошмарите и неспокойния сън. Някои вярват, че душата напуска тялото, докато спим, и душата вижда собственото си отражение в огледалото. В резултат на това хората сънуват лоши сънища; но това е по-скоро анекдотичен аргумент.

Огледалата могат да насърчат пиянството в съня – ако се видите в огледалото веднага след като се събудите, може дори да не успеете да разпознаете собственото си отражение. Това е така, защото мозъкът ви се нуждае от време, за да се адаптира към будно състояние, а вие нарушавате процеса, като се поглеждате незабавно в огледалото. Това е известно като сънно пиянство и може да наруши визуалните ви сензори сутрин.

Къде не бива да поставяте огледалото според Фън шуй

Огледалата могат да бъдат страшни през нощта – въпреки че могат да осигурят усещане за сигурност през деня, огледалата могат да бъдат доста страшни през нощта. Например, ако се събудите и се взирате в огледалото може дори да започнете да халюцинирате и да виждате лицата на други хора вместо своите. Тази огледална илюзия дори е изследвана от психолози и се оказа напълно реално и възможно явление.

Огледалата могат да „създадат“ странни звуци – такива шумове може да ви събудят или да ви затруднят да заспите. Например, ако хъркате, звукът от хъркането може да се отрази от огледалата и да се появи още по-силен, като събуди вас и партньора ви.

В заключение: трябва ли да имате огледало в спалнята?

Тази тема не е универсална. Някои хора предпочитат да имат огледала в спалните си, други не. Ако вече имате огледало в спалнята и не виждате, че то влияе върху качеството и продължителността на съня ви, тогава няма причина да го премахвате.

От друга страна, ако обмисляте да поставите огледало в спалнята си, не забравяйте да вземете предвид предимствата и недостатъците на този избор. Ако никога не сте имали огледало в спалнята, може да изпитате негативните аспекти на това да го имате. Винаги можете да поставите огледалото в гардероба си, за да избегнете евентуални проблеми, нарушаващи съня.

И накрая, ако вече го имате или искате огледало в спалнята, но не искате да се отразява на съня ви, ето какво можете да направите:

Например, ако огледалото е обърнато директно към леглото ви, не забравяйте да покриете с парче плат, чаршафи (в случай на по-голямо огледало), шал или нещо подобно преди да си легнете. Това трябва да проработи добре срещу отразяването на огледалото и отскачащия шум.

Екатерина Георгиева
Екатерина Георгиева Отговорен редактор
Новините днес