Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Защо котките обичат да носят играчки в устата си: 5 необичайни причини

09 юли 2024, 17:22 часа

Котките са най-игривите същества на света. Те обичат да пакостят. Не напразно в магазините се продават голям брой играчки, предназначени за пухкавите мъркащи котки.

Да търкалят топка с лапа, да гонят лазерна показалка, да дъвчат мишка, увита във въже - това е точно това. Наред с другите неща обаче котките обичат да носят любимите си играчки и в зъбите си.

Нека ви разкажем какво всъщност ви казва поведението на вашата котка.

Инстинкт на ловец

Котките са родени ловци. Търсенето на плячка е заложено в тях на ниво инстинкти. А играчките са начин да покажат своите умения. Когато котките носят плячка в зъбите си и се гаврят с нея, те задоволяват основния си инстинкт, както и развиват стрелба и ловкост.

За много хора това не е непознато: котка, която е излязла на улицата, се връща вкъщи при своите стопани и носи нещо в зъбите си. Например, извлича на улицата мишки или птици, които слага на възглавницата или под вратата. И това се превръща в чудесна възможност да получи поощрение от стопаните.

Как да разберете, че котката ви се усмихва

Желание за маркиране на територията

Носенето на играчка в зъбите е един от начините котката да маркира територията си. Четириногите котки могат да се движат из къщата, носейки в зъбите си дрънкулка, за да покажат, че това е тяхната територия и са готови да я защитават.

Освен това така котката показва на другите животни, че е нейна собственост. Особено когато в дома има други домашни любимци, например кучета, с които се конкурира.

Изразяване на радост и игра

За котките играта с плячката е не само забавление, но и възможност да изразят радост и удовлетворение. Носейки в зъбите си дреболия, четириногите могат да покажат, че са щастливи и истински се наслаждават на играта.

Някои кучета тълкуват този навик като начин да привлекат вниманието на собственика. В края на краищата играчката в зъбите е сигурен знак, че котката иска да си играе и вие можете да ѝ помогнете. Хвърляйте топка, играйте с нея с показалец.

Учени: Хората над тази възраст НЕ трябва да имат котка у дома

Намаляване на стреса и тревожността

За котките времето за игра е чудесен начин за облекчаване на тревожността и чувството за несигурност. Когато котето носи някакъв предмет в зъбите си, то се концентрира само върху този процес за известно време и забравя за другите "проблеми". В резултат на това мъркащата котка се успокоява.

Това идеално помага, ако животното се е изплашило от движение, шум зад прозореца или в апартамента.

Физическа активност

Активната игра е чудесен начин котката да се упражнява и да поддържа форма. Състезанията помагат на животните да развият мускулите си, да подобрят координацията и равновесието си, както и да подобрят здравето си и да се забавляват.

Така котките носят играчки в зъбите си по различни причини - от инстинкт до желание да привлекат вниманието на стопаните си. Важно е да се разбере, че в това очевидно няма нищо неестествено. А за да насърчите това поведение на домашния любимец, можете да му купите нова играчка. Сигурни сме, че котката ви само ще се зарадва.

Ивайло Григоров
Ивайло Григоров Отговорен редактор
Новините днес