Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Защо кисело мляко не се препоръчва за закуска?

29 май 2024, 15:01 часа

Закуската, като първо хранене за деня, е изключително важна. Диетолозите и гастроентеролозите отдавна заявяват, че в никакъв случай не трябва да се изоставя. Освен това закуската трябва да е доста обилна и внимателно подбрана от енергийна гледна точка. Последователите на здравословния начин на живот се опитват да направят закуската не само задоволителна, но и възможно най-здравословна. Затова киселото мляко често се избира като първо хранене за деня. И изглежда, че това е правилната стъпка. Лекарите обаче казват, че това е грешка. Киселото мляко като първо хранене, т.нар. на празен стомах е строго противопоказано.

Реклама

Защо киселото мляко не е подходящо?

Киселите млека обикновено се съхраняват в хладилници, защото... Те са структура на млечна киселина, съдържаща много полезни бактерии. Както знаете, всички бифидобактерии, които са благоприятна за чревната флора, се чувстват комфортно само на студено. Следователно киселото мляко е априори студен продукт. А студът означава, че предизвиква спазми в тялото, което не е най-добрият вариант при хранене.

Лекар разкри защо НЕ трябва да ядете кисело мляко на закуска

В допълнение, киселото мляко, консумирано на празен стомах, забележимо губи своите полезни свойства. Тъй като буквално попада в стомаха, преработва се вътре в него, бактериите умират в отделения за закуска стомашен сок и отиват по-нататък по стомашно-чревния тракт. За да бъде наистина полезен като продукт, който участва в храносмилането, трябва да се използва или 2 часа след основното хранене или непосредствено преди лягане.

Кое кисело мляко да изберете?

Като лека закуска е по-добре да изберете кисело мляко, което е възможно най-естествено - колкото по-малко различни компоненти съдържа, толкова по-добро и по-здравословно ще бъде. Още по-добре, направете го сами. За да направите това, просто вземете мляко и закваска или гъсто кисело мляко в буркан без добавки. Разбъркайте млякото и оставете на топло. Ако имате машина за кисело мляко, можете да я използвате. След 12 часа ще имате здравословна храна.

Румяна Иванова
Румяна Иванова Отговорен редактор
Новините днес