Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Защо хората понякога се разболяват веднага щом отидат на почивка?

24 юли 2024, 16:00 часа

На много се е случвало: чакате ваканция, подготвяте се, планирате, но щом дойде последният работен ден, се разболявате. Този „синдром на летовника“ може да се случи не само по физически, но и по психологически причини, обясниха експерти.

Причини да се разболеете на почивка

1. Рязка смяна на режима

Късното ставане и късното хранене могат да нарушат вътрешните биоритми на тялото. По-специално, преходът от активна работа към почивка се възприема от тялото като стрес и води до срив на имунната система.

2. Перфекционизъм и работохолизъм

Често, в стремежа си да завършим работен проект преди да отидем на почивка, ние мобилизираме и „заемаме“ сила от тялото. Адреналинът и кортизолът повишават концентрацията и защитните функции на организма, като помагат за справяне с големи натоварвания. Но щом те вече не се произвеждат в такива количества, човек става податлив на вируси и инфекции.

8 вещи, които никога НЕ ви трябват по време на ваканция, но ги взимате със себе си

Вторична полза

От детството мнозина са свикнали да получават това, което искат по този начин - да се преструват на болни и да не ходят на училище, да се разболяват и да получават обич и грижа от родителите си. Често това желание принадлежи на нашето подсъзнание и е слабо разбрано от самия човек.

„Иска ми се да мога да остана сама вкъщи и просто да спя! Но това е грешната ваканция, нали?“ Тук подсъзнателно се появява решение: ако се разболееш, можеш да получиш това, което искаш, юридически да не решаваш нищо и да си позволиш да бъдеш непродуктивен, просто бъди слаб и получавай грижи.

Ето защо е толкова важно да се научите да слушате тялото си и истинските си желания. „Ако се чувствате уморени, опитайте се да намерите начин да си починете, отделете си дни, за да разтоварите нервната си система.

Как да се предпазим от ваканционно гадене?

·       Планирайте ваканцията си предварително, за да не създавате авариен режим на „свършване на всичко преди ваканцията“ и не правете ваканцията си твърде натоварена. Оставете време за почивка и релакс.

·       Преди ваканцията започнете постепенно да променяте ежедневието си, за да се адаптирате към новите условия. Например, ако планирате да пътувате до друга часова зона, започнете да променяте времето си за лягане предварително.

·       Следете диетата си, докато сте на почивка. Не забравяйте да пиете вода и се опитайте да не се преуморявате.

·       Намалете очакванията си за почивката. Моля, разберете, че няма такова нещо като перфектна почивка и някои събития, като закъснения на полети, са извън нашия контрол.

·       Опитайте се да не планирате важни неща за първите дни след завръщането си от почивка. Дайте си време да се адаптирате и да влезете в работен ритъм

Десислава Михалева
Десислава Михалева Отговорен редактор
Новините днес