Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Защо хамстерите си изяждат малките?

06 юни 2024, 08:20 часа

Собствениците на хамстери периодично се сблъскват със ситуации, при които женската изяжда потомството си. Това не винаги се случва и изглежда, че в тези действия няма система, но има такава и най-често всичко се обяснява съвсем просто.

Стрес и страх

Особено за майките за първи път стресът и страхът, свързани с раждането на малки, могат да бъдат непосилни. Най-добрият начин да избегнете канибализма е да оставите на нея и нейното потомство повече време сами. Прекарването на твърде много време близо до клетката, вдигането на шум или правенето на снимки може да накара майката да се разстрои до степен да убие децата си. Оставете ги сами възможно най-дълго.

С какво никога не трябва да се храни хамстер?

Объркване на миризмите

Бебетата хамстери са без косми и слепи и може да се изкушите да се протегнете, погалите или прегърнете. Това обаче излага живота им в риск. Отношението на майката към нейните деца е продиктувано главно от миризмата. Ако докоснете малките, ще оставите аромата си върху тях. Това може да обърка майката, така че да не разпознае децата си или да си помисли, че са умрели и миризмата се е променила. Така или иначе, тя може да ги отхвърли и да ги убие. Избягвайте да държите или дори да докосвате хамстери, за да избегнете промяна на миризмата им.

Недохранване

Майките хамстери са инстинктивно подтиквани да вземат жертвоготовни решения, които ще бъдат от полза за останалата част от семейството, особено когато става въпрос за храна. Много е важно вашата майка хамстер и нейното котило да имат постоянна и достатъчно храна и прясна вода, защото ако майката осъзнае, че техните запаси не са достатъчни, за да поддържа групата, тя ще започне да убива котилото си.

Улесняване на живота

Ако майка хамстер реши, че няма да осигури достатъчно грижи и внимание на цялото котило, тя може да избере някои от децата си за жертви. Тъй като тя смята себе си за единствената, която отговаря за потомството, тя може да признае, че не може да се грижи за всички тях. Семейството ще намалее, докато не получи по-малобройно котило, за което може да се грижи по-добре.

Румяна Иванова
Румяна Иванова Отговорен редактор
Новините днес