Защо гледането на телевизия в продължение на дълги часове е вредно за нас

3687
Защо гледането на телевизия в продължение на дълги часове е вредно за нас
Снимка: iStock

Гледането на телевизия продължително време отдавна е често срещано занимание, но то има редица отрицателни последици за физическото здраве, психическото благополучие и социалния живот. Ето няколко основни причини, поради които продължителното гледане на телевизия е вредно.

Рискове за физическото здраве

Една от най-сериозните опасности, свързани с продължителното гледане на телевизия, е въздействието му върху физическото здраве. Продължителното седене се свързва със заседнал начин на живот, който увеличава риска от различни здравословни проблеми. Продължителното гледане на телевизия се свързва със затлъстяването поради комбинацията от физическа неактивност и вероятността да се похапват нездравословни храни.

Това заседнало поведение допринася за лошото здраве на сърдечносъдовата система, тъй като може да доведе до високо кръвно налягане, повишени нива на холестерола и повишен риск от сърдечни заболявания. Освен това дългото седене е вредно за стойката на тялото и може да доведе до хронични болки в гърба и врата.

10 причини да спрем да гледаме телевизия

Въздействие върху психичното здраве

Последиците за психичното здраве от прекомерното гледане на телевизия са също толкова обезпокоителни. Изследванията показват, че прекомерното гледане на телевизия може да доведе до повишено чувство на депресия и тревожност. Пасивният характер на гледането на телевизия може да доведе до намаляване на ангажираността с умствено стимулиращи дейности, които са от съществено значение за поддържане на когнитивните функции и емоционалното благополучие. Освен това излагането на негативни новини и съдържание, свързано с насилие, може да засили чувството на стрес и страх, което води до повишено състояние на тревожност.

Социални последици

Дългите часове, прекарани пред телевизора, могат да доведат до социална изолация. Често те заместват времето, което може да се прекара в общуване със семейството и приятелите, което е от решаващо значение за поддържането на силни социални връзки и мрежи за емоционална подкрепа. Тази изолация може да доведе до чувство на самота и откъсване от реалния свят. Освен това прекомерното гледане на телевизия може да окаже отрицателно въздействие върху взаимоотношенията, тъй като може да намали качеството на времето, прекарано с близките, и да попречи на смислените разговори.

Кое е по-вредно за децата - използването на смартфон или гледането на телевизия?

Въздействие върху съня

Друг критичен проблем е въздействието на продължителното гледане на телевизия върху режима на съня. Гледането на телевизия до късно през нощта може да наруши естествения цикъл на сън и бодърстване на организма, което води до недостатъчен или некачествен сън. Синята светлина, излъчвана от екраните, може да попречи на производството на мелатонин - хормон, който регулира съня, което затруднява заспиването и задържането на съня. Хроничното лишаване от сън се свързва с множество здравословни проблеми, включително нарушена когнитивна функция, отслабена имунна реакция и повишен риск от хронични заболявания като диабет.

Намалена производителност

И накрая, прекомерното гледане на телевизия може да окаже отрицателно въздействие върху производителността. Времето, прекарано пред екрана, може да се използва за по-продуктивни дейности, като например упражнения, четене или занимания с хоби. С течение на времето този навик може да доведе до усещане за застой и намалена мотивация за постигане на лични и професионални цели.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Вечерен виц: Пациент към доктора

Много силна молитва за благодат и здраве на семейството

10 ясни знака, че сте в токсични отношения

5 ясни сигнала, които Вселената изпраща, когато пред вас идват предизвикателства

Научете най-щастливия ден от седмицата за всяка зодия, 1 - 7 юли 2024

Виц на деня: Докторе

Виц за добро утро: Лекар към пациентка

Писмо от съдбата до теб...

Стихотворение на деня, 30 юни, от Петя Дубарова

Любовен съвет за всяка зодия за 30 юни 2024

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com