Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Защо е полезно да ядем нектарини всеки ден през лятото

25 юли 2024, 14:00 часа

Лятото е сезонът на свежестта и разнообразието от плодове, които ни даряват с вкус и здраве. Един от най-сочните и ароматни представители на летните плодове е нектарината. Това божествено творение на природата не само гали небцето с вкус, но и носи множество ползи за нашето здраве. Древните гърци наричали нектарината „питие на боговете“, а днес ние можем да се насладим на този плод ежедневно, за да подобрим своето благосъстояние.

Произход и хранителни стойности на нектарината

Нектарината често бива погрешно считана за хибрид между праскова и слива, но всъщност тя е подвид на прасковата, отличаваща се с гладката си кожа поради естествена мутация. Този плод не е продукт на изкуствена селекция, а на естествения процес на еволюция. Съдържа само 44 калории в 100 грама, което го прави идеален за поддържане на здравословна диета. Богата е на витамини и минерали като витамини РР, К, D, Е, Н, С, А и група B (B9, B6, B5, B2, B1), както и на манган, мед, цинк, сяра, натрий, пектин, желязо, фосфор, калий, магнезий и калций.

Как да си приготвим божествен нектар от праскови

Ползи за здравето

1. Детоксикация и диуретични свойства

Нектарините са отлични за пречистване на организма от токсини и излишни течности, което е особено полезно за тези, които спазват диета. Плодът намалява подуването и допринася за по-добро храносмилане.

2. Подобряване на сърдечно-съдовата система

Този плод има благоприятен ефект върху сърдечно-съдовата система, като подпомага нормалното функциониране на сърцето, стабилизира сърдечния ритъм и понижава нивото на лошия холестерол. Нектарините спомагат за изчистване на кръвоносните съдове от плаки и поддържане на нормално кръвно налягане.

3. Подкрепа за стомашно-чревния тракт

Консумацията на нектарини помага за нормализиране на функцията на стомашно-чревния тракт, като възстановява чревната подвижност, облекчава тежестта в стомаха и унищожава патогенната микрофлора. Плодът е полезен за хора с висока киселинност, като помага за нейното намаляване.

нектарини

4. Ползи за нервната система и настроението

Нектарините са чудесни за стабилизиране на нервната система и подобряване на настроението. Те облекчават напрежението, безсънието и тревожността, като същевременно повишават устойчивостта на стрес.

5. Подкрепа за спортисти и възрастни хора

Плодът е отличен източник на енергия и възстановява мускулната активност, което го прави идеален за спортисти. За възрастните хора е особено полезен, тъй като подобрява зрението, предотвратява атеросклерозата и помага при хипертония.

6. Превенция на болести

Ежедневната консумация на нектарини може да предотврати развитието на онкологични заболявания, като блокира растежа на злокачествени клетки. Плодът е полезен и при респираторни заболявания благодарение на своите отхрачващи и антиастматични свойства.

Ползи и вреди от нектарините - кога трябва и кога не трябва да ги консумираме

7. Козметични ползи

В козметологията нектарините са популярни като важна съставка в борбата с мимическите бръчки и отпуснатата кожа. Те подмладяват и освежават кожата, придавайки ѝ здрав и сияен вид.

Нектарините не са просто вкусни и сочни плодове, а истинско богатство от здравословни ползи. Ежедневната им консумация през лятото може да подобри здравето ви, да ви зареди с енергия и да ви помогне да се справите със стреса и умората.

Важно: Статията не замества балансираното хранене и консултацията със специалист!

Денис Витанов
Денис Витанов Отговорен редактор
Новините днес