Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Защо е нож с две остриета да бъдеш приятел с шефа

24 март 2022, 12:45 часа

Всеки от нас се старае да поддържа приятелска атмосфера с колегите си в офиса, защото няма нищо по-хубаво от един сплотен екип. И неминуемо с времето се сближаваме все повече, започваме да си споделяме много неща, излизаме заедно на кафе, водим децата си на плуване и т.н. И ако ръководителят ни не е от онези строги и сприхави хора, то бързо се сприятеляваме и с него, но доколко това е добре и какви са плюсовете и минусите от това приятелство?

Общуването с шефа и колегите и извън офиса създава един много позитивен ефект както върху целия колектив, така и върху самите нас. Това до голяма степен се отразява на психиката ни, на емоциите ни, но и на работата ни. Учени психолози дори са доказали, че всеки, който е в добри отношения с колегите и шефа си е по-устойчив в различни стресови ситуации.

Наред с предимствата близостта с колегите и шефа има и своите недостатъци, особено ако поставяте близките си отношения, преди професионалните. Много често, когато някой е в добри приятелски отношения с ръководителя си, се счита за един вид привилегирован пред останалите, което поражда у тях завист и може да навреди на служебното му положение.

Но, ако все пак поддържате приятелски отношения с шефа си, не е необходимо да парадирате с тях пред останалите. Личните разговори, имейлите или коментарите в социалните мрежи и шегите са нещата, които трябва да избягвате, докато сте на работа, защото това прави лошо впечатление на останалите и поражда завист у тях. Ето защо е добре и да не демонстрирате своята близост и приятелство и да не разчитате само на тях в работата си, а да работите така, както трябва, защото ако днес вие и вашият шеф сте в добри отношения, не се знае какво може да се случи утре, защото тогава той може вече да не ръководи този отдел, а вие да не можете да се възползвате от неговата закрила.

Ето защо ви съветваме да изберете златната среда, в която да поддържате добри взаимоотношения с шефа и колегите си, но да не допускате те да се превърнат в прекалено близки ваши приятели. Причината е в това, че прекалено многото неща, които знаят те за вас, могат да бъдат използвани и в не много добър за вас момент. При настояване от страна на шефа ви да сподели нещо с вас след работа, на чаша кафе, може да ви поласкае, но се постарайте учтиво да му откажете, като така ще избегнете смесването на кариерата с личните ви взаимоотношения.

Гергана Йорданова
Гергана Йорданова Отговорен редактор
Новините днес