Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Защо детето лъже и какво да правите с това

12 октомври 2024, 15:30 часа

Всички деца лъжат и това е даденост. Вярно е, че причините са различни за всеки. Разказваме ви каква е причината за детските лъжи и как да предотвратите изключението да се превърне в правило.

В знак на протест

Веднага щом детето навлезе в юношеска възраст, то поставя под въпрос авторитета на родителите си. В това няма нищо лошо, освен това това е нормално, като цяло, това е само един от етапите от развитието на детето, който, уви, не може да бъде избегнат. Това е и причината за детските лъжи. Оттук нататък детето просто не смята за нужно да ви казва всичко, като е напълно уверено, че може да се справи само с редица проблеми. Освен това по време на пубертета вашето бебе, не искайки да се чувства повече като бебе, спира да ви възприема като приятел, а като действащ авторитет, който трябва да се избягва по всякакъв начин, така че най-вероятно ще чуете лъжа в отговор въпросът, че детето ви ще го смята за проява на власт и ненужен натиск.

Още: 5 зодии, които се държат и възприемат като разглезени деца

Поставяне на лични граници

Докато детето расте, то започва ясно да осъзнава важността на независимостта, уединението и личното пространство. И колкото повече родителите се опитват да го гледат и контролират, толкова повече детето лъже или е потайно. Често децата са и груби, като подчертават желанието си да останат насаме със себе си. Вие от своя страна изобщо не трябва да отговаряте на грубостта с агресия; най-вероятно това е само защитен механизъм. Вашето дете защитава своето пространство по най-добрия начин; във вашата власт е да го научите да прави това правилно, особено след като всеки има пълното право на момент на тишина и уединение.

Повишено самочувствие

Много ученици измислят приказки с надеждата да повишат статуса си в очите на връстниците си. Така например вашето дете може да говори с пълна увереност за факта, че се е срещнало с известен художник или, напротив, че баща му (или вие) печелите милиони, а един от тези дни той самият ще се сдобие с личен джип с личен шофьор. Във вашата власт е да следите дали изобретенията на детето ви се превръщат в неприятен модел и ако интуицията ви дава тревожни сигнали, веднага разберете ситуацията. Защо се получава така, че детето ви трябва да разкраси собствения си не толкова лош живот? Каква беше причината за чувството за малоценност? Може би съучениците му се смеят, унижават го, обиждат го? Или може би вашият син или дъщеря просто имат добре развито въображение. В този случай няма абсолютно никаква нужда да спирате любовта към фантастиката; насочете я в друга посока, например поканете детето си да напише история или цяла книга.

Още: Храни, с които детският мозък ще започне да работи

Страх от наказание

Може би това е най-честата причина за детските лъжи. Те се страхуват, че ще бъдат наказани за лоша оценка и хвърлят дневника в кошчето, като казват, че са го загубили, страхуват се, че ще се закълнете, например, за счупени чинии или нещо друго, повредено поради това небрежност. Страхуват се, че няма да оправдаят очакванията ви. И този страх е общ и за най-малките. Преосмислете позицията си; може би изисквате от детето си нещо, което то просто не може да ви предостави тук и сега. Не забравяйте, че детето не е възрастен, то се справя със ситуацията по най-добрия начин, а лъжата е вид адаптация в обществото (тъй като в този момент обществото за детето е семейство).

Какво да правя?

Ако лъжата се е превърнала в навик, не бързайте да хващате колана си. Може би по някаква причина детето се страхува от вас и не ви вярва. Поговорете задушевно, разберете корена на проблема, преди да започнете да се борите с него.

Още: Психолог: Какво да правите, ако детето НЕ иска да ходи на училище

Ако детските лъжи много повече напомнят на вълнуваща приключенска история, най-вероятно животът на вашето дете изглежда много скучен, нуждаещ се от ярки цветове. Което може да внесе измислени истории в него. Попитайте детето си за неговите въображаеми приятели и постижения, но не показвайте негативна реакция. Попитайте го как би искал да прекара почивния си ден. Опитайте се да разберете какво липсва на вашия син или дъщеря в живота.

Не трябва да общувате с детето си по въпросителен начин; представяйте му факта: вие знаете истината. Именно това начало на неприятен разговор ще насочи диалога ви в друга посока, сега детето е освободено от нуждата да лъже, защото знаете как всъщност се е случило всичко. Ако все още сте сигурни, че тийнейджърът лъже, попитайте го за подробностите, най-вероятно веднага ще се появят неточности, които ще принудят лъжеца да разкрие всичките си карти.

Последното и най-важно правило: не можете да наказвате за лъжа! Ако накажете дете за лъжа, то ще реши: крещиш, защото си разбрал истината. Тогава заключението ще бъде фиксирано в подсъзнанието на тийнейджъра: истината трябва да бъде внимателно скрита. Детето ще реши, че не лъжата е ядосала майка му, а истината.

източник: https://www.marieclaire.ru/psychology/pochemu-rebyonok-vryot-i-chto-s-etim-delat/

 

Христина Лозанска
Христина Лозанска Отговорен редактор
Новините днес