Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Защо да поставите отрязаната хортензия във вряща вода за един час?

02 септември 2024, 17:05 часа

Дори да режете цветя, които далеч не са свежи, един трик ще направи истинска магия с тях. Пъпките ще изглеждат свежи и ще радват окото по-дълго.

Хортензията е едно от най-красивите цветя, поради което много градинари обичат да я отглеждат в градините си. Храстът цъфти през цялото лято и дори може да промени цвета си, ако знаете една тайна.

Някои разновидности на това цвете могат да бъдат много чувствителни към топлина и слънчева светлина като цяло, така че е важно да се грижите правилно за тях. Ако дойде време храстът да се подрязва, тогава не забравяйте да използвате един трик. Така не само ще спасите растението от дехидратация, но и ще можете да съживите цветята, можете да ги поставите във ваза или да подарите букет на любим човек.

Още: 5 причини хортензиите да покафеняват

Един от важните моменти е правилното подрязване на храстите.

Внимателно отрежете стъблото на хортензия под ъгъл от 45 градуса. Това ще му осигури повече "пространство" за поемане на вода.

След това внимателно съберете отрязаните цветя и ги поставете във вана или леген с гореща вода. Това е важно! Водата трябва да е не просто топла, а гореща. При такива условия цветята трябва да се държат от 15 до 60 минути.

Топлата вода може да съживи хортензиите. Понякога трябва да държим цветята във вряща вода повече от час. Но след това виждаме как стъблата отново стават еластични, а самите съцветия стават по-жизнени.

Още: Само 2 гр от това ще накарат хортензията да цъфти по-пищно от всякога

Между другото, ако хортензиите не са в много лошо състояние, тогава вместо вана с вряла вода, те могат да бъдат поставени във ваза с гореща вода. Градинарите препоръчват да се направят няколко разфасовки върху цветните стъбла, така че растението да е по-добре наситено с влага.

За да запазите цветята във вазата възможно най-дълго, не забравяйте:

·       сменяйте водата всеки ден;

·       напръскайте хортензиите със спрей бутилка;

Още: Цветни лехи за завист: Как да засадите, поливате и торите хортензията

·       отстранете листата от долната част на стъблото;

·       добавете специален консервант към водата, който удължава свежестта на цветята.

 

Десислава Михалева
Десислава Михалева Отговорен редактор
Новините днес