Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Защо червеното зеле е толкова полезно за нас

26 февруари 2022, 16:55 часа

Ако имате навика да си хапвате редовно червено зеле, то с това подпомагате съществено за нормалното функциониране преди всичко на сърдечно-съдовата ви система и чревния тракт. Червеникавият, преливащ в лилав цвят на това зеле се дължи на съдържащите се в него 36 вида антоцианинни съединения, които – на биохимично ниво – действат като свръхмощни антиоксиданти и така снижават негативния ефект от системно възникващи възпаления, както и предпазват от появата на дадени хронични заболявания. Освен това червеното зеле съдържа най-важните за организма хранителни вещества (въглехидрати и фибри), така необходимите витамини (А, B6, C и K), както и микроелементите манган, калий, калций и желязо, повечето съдържащи се във впечатляващи количества в препоръчаната дневна порция от 89 г.

Червеното зеле съдържа също така значителни количества ароматични индолови съединения, за които се счита доказано, че действат като детоксикатори преди всичко по отношение на черния дроб. 

Съпоставено със зеленото зеле, червеното зеле съдържа по-големи количества най-разнообразни антиоксиданти, които, възпирайки образуването на плаки от „лош холестерол“ в артериите, нормализират кръвното налягане и снижават ефекта от рисковите фактори, увреждащи сърдечно-съдовата система и водещи артериосклероза или/и инфаркт. Други ползи от антиоксидантите са, че: възпират деградационните процеси в очната система; укрепват имунната система; предпазват костните клетки от увреждане; предотвратяват ракови заболявания; предпазват от възпаление на червата, появата на диабет тип 2, и от ревматоиден артрит и други заболявания на опорно-двигателния апарат. Червеното зеле е благодат за чревната ви система, той като е източник на диетични фибри, полезни за храносмилането. Тези фибри да незаменима храна за полезните чревни бактерии и предпазват от запек.

Също така червеното зеле не позволява увреждане на клетките в организма и има общ стабилизиращ здравето ефект. Ето защо ви препоръчваме да консумирате редовно този продукт, за да сте в отлично здравословно състояние. 
И все пак, прекомерните количества червеното зеле на трапезата, може да окажат негативен ефект върху чревната ви система, предизвиквайки отделянето на големи количества газове. Това е резултат от високото съдържание на микроелементите магнезий, калий, желязо и калций. Нещо повече, доказано е, че за хора, страдащи от възпаление на панкреаса, е противопоказно консумирането на продукта, дори в ограничени количества.

А високото съдържание на фибри може да предизвика трудности при тяхното храносмилане и усвояване от организма. Освен това, не е препоръчително консумирането на червено зеле с със следните продукти: червени боровинки, боровинки, арония, червено цвекло, репички, малини, черно френско грозде и червени ябълки, тъй като в тях се съдържат антоцианини.

Ивайло Григоров
Ивайло Григоров Отговорен редактор
Новините днес