Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Защо част от дамите не се ориентират добре по карта?

14 февруари 2022, 19:10 часа
Реклама

Мъжете и жените са два различни свята и е съвсем естествено мозъкът им да е устроен различно. Ориентирането по карта, което е елементарно за господата, често затруднява дамите, дори да са опитни шофьори. Те изпитват затруднение да следват пътни указатели и да се ориентират в пространството. Забелязват детайли, а не карти. Ако искате да обясните пътя на дама, следва да ѝ посочите покрай кои обекти да премине – училище, аптека, МОЛ, а не да я объркате, обяснявайки, че следва да поеме на северозапад.

Дамите срещат трудност и когато държат картата пред себе си. Най-често ще забележите, че я обръщат на 180 градуса така, че да сочи положението им. В противен случай трудно се ориентират по нея. И в това няма нищо нито срамно, нито смущаващо, нито ги разкрива като неинтелигентни или като лоши шофьори. Напротив – нежният пол е по-внимателен и толерантен на пътя. Просто мозъкът им е така устроен, че картата за тях не върши работа, по начина, по който е изобретена.

Малко преди 1999 година Джон и Ашли Смис създават в Англия двойна пътна карта, която дамите да не се налага да въртят, за да си представят положението на колата и пътя, който трябва да изминат. Иновативната карта е представена за първи път във всекидневник в Англия, като е обявено, че първите 100 пожелали  я ще я получат безплатно. За изключително кратко време са получени 15 000 заявки за въпросната карта. Не е изненадващо, че 99% били от дами. Господата си представят картата и пътя както желаят, поради което не им е нужно да я въртят или да притежават двойна такава. Докато първото нещо, което правят обикновено дамите, когато отворят пътна карта, е да я завъртят обратно. Иновативната карта им спестява това въртене с двойния си образ.

Жените имат много предимства на пътя пред господата и макар част от тях да се затруднява с картата, уменията им не са по-лоши от тези на господата.

 

Валентина Атанасова
Валентина Атанасова Отговорен редактор
Новините днес