Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Защо безпорядъкът в къщата се отразява негативно на психичното здраве на хората

30 януари 2022, 16:25 часа

Редът в къщата влияе ли на психичното здраве на човека?

По-трудно е да се концентрирате в мръсна стая

На първо място, заради бъркотията в къщата хората са принудени да прекарват времето си в търсене на потребните неща, като ключовете за апартамента. Безпорядъкът може да повлияе и на финансовата страна на живота.

Основното обаче е, че бъркотията се отразява негативно на психологическото състояние на хората и тяхното субективно благополучие. Изследователи откриха, че безпорядъкът кара хората да възприемат домовете си по различен начин.

Когато къщата не е почистена, това може да попречи на удоволствието на хората да се прибират вкъщи. В крайна сметка това се отразява на удовлетвореността от живота.

Когато около човека цари безпорядък, той губи контрол над физическата си среда и това може да причини стрес, депресия или тревожност.

В друго проучване изследователите са стигнали до заключението, че безпорядъкът у дома намалява производителността и увеличава отлагането. Освен това може да намали способността на човек да се съсредоточи върху дадена задача, така че хората са по-склонни да правят грешки в работата.

Разстройство на натрупването, което се превръща в Обсесивно-компулсивни разстройства.

Безпорядъкът в къщата може да доведе до желание да не го подреждате, а напротив, да запълните пространството с още повече неща - поради това започва да се развива „разстройство на натрупването“.

За пациентите с тази диагноза е трудно да се разделят с каквито и да било непотребни неща, независимо от цената им. В резултат на това къщите им са пълни с какво ли не, и цари безпорядък, става трудно да се живее в тях.

Често хората с разстройство на натрупването пазят неща, свързани със спомени или смятат, че може да се нуждаят от тях в бъдеще. Това поведение има сериозни социални последици.

И така, заради бъркотията в къщата:

·         хората губят работоспособността си;

·         настроението им се влошава;

·         има недоволство от живота;

·         и в някои случаи води до психично разстройство.

След почистване на дома производството на невротрансмитера допамин се увеличава и човек се чувства удовлетворен.

Внимание! Това, което може да изглежда като бъркотия за един човек, може да е нормално за друг. Асистент по психология в Университета на Южна Калифорния казва, че дадено разстройство може да притеснява някои хора и изобщо да не притеснява други. Като се има предвид това, почистването не трябва да е мания, но разумното почистване може да бъде от полза за психичното здраве и емоционалното благополучие.

Превод:healthy.24tv.ua

Румяна Иванова
Румяна Иванова Отговорен редактор
Новините днес