Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Защо алкохол и антидепресанти са изключително опасна комбинация за нас?

15 март 2024, 10:11 часа

Антидепресантите обикновено се предписват в повечето страни по света, но много хора не обръщат особено внимание на предупрежденията срещу пиенето на алкохол, докато приемат лекарствата - дори ако информацията за риска е на видно място върху опаковката.

Какви са опасностите от смесването на антидепресанти и алкохол?

Нелекувана депресия: Може да изглежда, че алкохолът облекчава симптомите на депресия, но обратното често е вярно – алкохолът може да противодейства на ползите от антидепресантите, което в крайна сметка прави вашата депресия много по-лоша и по-трудна за лечение. Злоупотребата с алкохол също може да доведе до употреба на вещества и пристрастяване.

Ако изглежда, че вашите антидепресанти не помагат, може би е разумно да се откажете напълно от алкохола, за да могат антидепресантите да действат правилно.

Странични ефекти, които не изискват лечение: Обичайно е да изпитате различни странични ефекти при приема на антидепресанти, въпреки че повечето са относително леки и могат да отшумят с течение на времето. Алкохолът обаче може да увеличи страничните ефекти като сухота в устата, гадене и диария.

Кой алкохол влияе най-зле на холестерола

Някои антидепресанти също се свързват с повишен риск от агресия, агресивно поведение или самоубийство, особено при юноши и млади хора. Ако имате мисли, че може да навредите на себе си или на друг човек, потърсете помощ възможно най-скоро.

Сънливост: Комбинацията от алкохол и антидепресанти може да причини сънливост, както и намален фокус и замъглено, дезорганизирано мислене. Помислете два пъти, преди да шофирате, ако пиете алкохол, докато приемате антидепресанти.

Намаляване на риска от злоупотреба с вещества и пристрастяване: Ако се борите с депресия, вече сте изложени на повишен риск от злоупотреба с вещества и пристрастяване. Може да е изкушаващо да използвате алкохол за самолечение на депресивни чувства, но това значително увеличава риска от развитие на алкохолизъм.

Нито един антидепресант не е напълно безопасен, когато се приема с алкохол

Възможните ефекти от употребата на антидепресанти и алкохол варират значително в зависимост от вида на антидепресанта. Всички те обаче представляват известна степен на риск.

Трициклични антидепресанти: Комбинирането на алкохол и трициклични антидепресанти като амитриптилин, доксепин или имипрамин може да ви направи сънливи и да повлияе на координацията ви, особено през първите няколко седмици от началото на лечението.

До какво води редовната консумация на алкохол ?

Като цяло общият консенсус сред медицинските специалисти е, че алкохолът и антидепресантите са лоша комбинация, въпреки че някои лекари казват, че пиенето на алкохол в умерени количества може да е приемливо.

Ситуацията на всеки човек е различна и някои хора могат да понасят малки количества алкохол. Невъзможно е да се предвиди как ще ви се отрази тази комбинация, но ако не сте сигурни, най-добре е да спрете да пиете напълно. Никога не шофирайте превозно средство и не работете с оборудване, ако сте замаяни, сънливи или невнимателни.

Какво е умерено пиене?

Умереното пиене означава не повече от една чаша на ден за жените и две чаши на ден за мъжете. Едно питие е една чаша или бутилка бира, една средна чаша вино или една чаша уиски.

Статията има само информативна цел и не е препоръка или заместител на консултацията със специалист.

Румяна Иванова
Румяна Иванова Отговорен редактор
Новините днес