Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Заменете тези 6 храни, за да понижите кръвната си захар

23 октомври 2024, 14:04 часа

Ето няколко вкусни варианта, които ще ви заситят, като същевременно ще ви помогнат да се храните „по-чисто“ и ще ви помогнат да управлявате по-добре диабета си.

Още: Диабетици: Неочакван начин, по който захарта може да ви навреди

Алтернативи на майонезата

Вместо майонеза върху вашия сандвич с месо, опитайте пюре от авокадо. Вместо сирене на вашия хамбургер, опитайте резени авокадо. Всъщност тостът с авокадо напоследък е актуален като любим брънч. Пълнозърнестият тост със здравословните за сърцето мазнини и фибри от авокадото помага да се забави усвояването на глюкозата в кръвния поток.

Дайте шанс на хумус и песто! Хумусът е вкусна кремообразна смес от нахут и паста от тахан, докато пестото е освежаваща комбинация от босилек, зехтин и кедрови ядки.

Заменете протеина

Със сигурност няма нищо лошо в добрата пържола от време на време. Пилешкото, пуешкото, свинското и рибата са най-честите алтернативи, но протеинът може да се намери и на много други места.

Соевите зърна, киноа, яйцата, бобовите растения, дори зеленчуците като спанака са чудесни източници на протеини. За тези, които не ядат месо или не ядат месо на всяко хранене, все пак можете да се насладите на богата на протеини вкусна храна.

Алтернативни брашна за печене

Бялото брашно е с високо съдържание на въглехидрати и по същество е лишено от всякаква хранителна стойност. Когато се използва в печива и се комбинира със захар, прави много от любимите ни сладкиши табу. Нишестето, съдържащо се в боба и ядките, може да бъде чудесна алтернатива на бялото брашно в някои печива.

Брашната от нахут, бадеми и кокос са с по-малко въглехидрати и по-високо съдържание на протеини и фибри от традиционното бяло брашно. Само си представете – браунита, палачинки, дори хляб със сирене, приготвен с алтернативни брашна, които имат невероятен вкус и няма да повишат кръвната захар!

Вода вместо сок или сода

Водата е от решаващо значение за всеки процес в тялото. От транспортирането на хранителни вещества в тялото до регулиране на телесната температура, смилане на храната и др.

Пиенето на вода също помага за изхвърляне на излишната глюкоза от кръвта и помага на тялото ви да поддържа кръвната захар по-ниска и по-стабилна. Това прави питейната вода абсолютно необходима за диабетиците.

Когато пиете достатъчно вода, ще почувствате положителния ефект. Вашият мисловен процес ще бъде по-бърз, ще бъдете по-концентрирани и ще можете да се концентрирате повече. Ще се почувствате по-будни и освежени, с повече енергия от преди.

Когато става дума за сода (обикновена или диетична), в нея няма абсолютно нищо добро. Също така внимавайте със смеси от плодови сокове, миксове и концентрати. Повечето закупени от магазина плодови сокове всъщност са просто напитки с плодов вкус. Те съдържат много малко количество истински плодов сок и са съставени предимно от захар и консерванти, като повечето имат между 20-30 грама захар на чаша.

Добавете малко подправки, за да контролирате порциите

Лютите чушки, пресни или сушени, могат да добавят пикантност към много различни рецепти. Те не само добавят вкус, те могат да ви помогнат да се придържате към по-подходящи порции. Помислете за това, ако храната е гореща, вие сте склонни да я ядете по-бавно, като си давате време да се охладите между хапките. Това ви позволява да се почувствате сити по-бързо.

Освен че добавят вкус към вашите ястия, лютите чушки могат да засилят метаболизма и да подобрят инсулиновата чувствителност, като помагат за поддържане на кръвната захар под контрол.

Още: Карфиолът не е само за туршия: Яжте го по-често и вижте какво ще се случи

Зеленчуци вместо традиционни въглехидрати

Карфиолът е необработен диамант, когато става въпрос за хакване на любимите ви храни. Кореноплодни зеленчуци като рутабага, ряпа и сладки картофи могат да бъдат направени на пържени точно както белите картофи. Нарежете ги, поръсете със зехтин и изпечете във фурната до хрупкаво съвършенство.

Опитайте леко да панирате пръчици от тиквички или зелен фасул (може би в нахутено или бадемово брашно), леко напръскайте зехтин и запечете. Поръсете със сол, докато са още горещи и се опитайте да не изгорите устата си от вкуса им!

Цвета Господинова
Цвета Господинова Отговорен редактор
Новините днес