Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

За съхранение на картофи през зимата - 5 неща, които да направим

26 октомври 2024, 10:00 часа

Есента е времето, когато градинарите прибират реколтата от картофи и обмислят как да я запазят за зимата. Ако сте си осигурили достатъчно картофи за предстоящите студени месеци, добрата новина е, че има няколко изпитани метода, с които ще ги съхраните свежи и вкусни дълго време. 

1. Съхранение в изба или мазе

Традиционният и изпитан във времето начин за съхранение на картофи е в прохладна, тъмна изба, където температурата е стабилна и няма риск от замръзване. За тези, които нямат мазе, подходящо решение може да бъде неотопляем гараж или хладен ъгъл в килера. Преди да поставите картофите в мазето, е важно те да преминат процес на втвърдяване, за да се заздрави кожата им, което ги предпазва от гниене. За целта поставете картофите на тъмно и хладно място за около две седмици.

Съхранение на картофи - къде е най-добра да ги държим

След като картофите са готови, поставете ги в мрежести торби, кошове или други вентилирани контейнери. Избягвайте пластмасата, защото задържа влага, което може да доведе до мухъл и гниене. Преглеждайте картофите на всеки няколко седмици, за да отстранявате тези, които са започнали да покълват или омекват.

2. Повторно заравяне в градината

Един малко по-нестандартен метод за съхранение е да заровите отново картофите в градината. Ако планирате да консумирате картофите си до късна есен, това може да е подходящо решение. Изкопайте плитък трап, поставете картофите в него и ги покрийте с почва и слама или слоеве вестник. По този начин картофите остават свежи в природната си среда и лесно могат да бъдат извадени при нужда.

картофи

3. Нарязване и бланширане за замразяване

Замразяването на картофите също е ефективен начин за дългосрочно съхранение. Първо ги обелете и нарежете на по-малки парчета, след което ги бланширайте за няколко минути във вряща вода. Тази стъпка предотвратява потъмняването им и запазва текстурата. След бланширането, поставете картофите в ледена вода, за да спрете процеса на готвене. Подсушете ги добре и ги поставете във фризера в запечатващи се пликове.

4. Консервиране в буркани

Консервирането е още един класически начин за дълготрайно съхранение на картофите, който не изисква хладилник. За тази цел ви трябва съд под налягане. Нарежете картофите на малки кубчета и ги бланширайте, след което ги поставете в стерилизирани буркани, напълнете с гореща вода и добавете малко сол. Затворете бурканите плътно и стерилизирайте под налягане за безопасно консервиране. Така обработените картофи могат да се запазят в продължение на месеци.

Кога е най-добре да приберете картофите според лунния календар

5. Дехидратиране за картофени люспи

Дехидратирането е метод, който изисква малко повече усилия, но осигурява почти неограничен срок на годност на картофите. За целта сварете картофите и ги направете на пюре, след което разпределете тънък слой от пюрето върху листове за дехидрататор. Процесът на сушене може да отнеме до 36 часа, но получените картофени люспи са лесни за съхранение и могат да се използват при приготвяне на картофено пюре.

Съхранението на картофи през зимата изисква известни усилия, но с правилния подход ще запазите реколтата си свежа и готова за приготвяне на вкусни ястия. 

Денис Витанов
Денис Витанов Отговорен редактор
Новините днес