Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

За колко време се научава най-трудният език в света?

25 август 2023, 21:22 часа

Проявявате интерес към редки и трудни езици, изпитвате желание да овладеете поне един от тях, но ви спира схващането, че ще са ви нужни десетилетия, за да го научите? Митовете са развенчани, оказва се, че няма език, който да не може да овладеете за по-малко от 2 години. Вече нямате оправдание да избягвате онзи курс по мандарин, който така желаете, но изпитвате колебание и отбягвате поради погрешното мислене, че ще ви коства години и сериозна сума от бюджета ви, за да го научите.

Вижте за колко време се научава най-трудният език в света, кой всъщност е той, както и колко време ви е нужно за езиците, определяни като по-малко сложни, и за тези, спрягани за лесни за научаване.

Най-трудният език в света – кой е той и за колко време се научава?

Foreign Service Institute изследва цели 70 езика и определя като най-трудни китайския, корейския, мандарин и арабския език. Проучването на института сочи и че е нужно най-много време, за да бъдат проговорени и научени тези езици. Това време обаче не се оказва толкова дълго, колкото предполагахме. Ако и вие считате, че ще ви е нужно десетилетие, за да овладеете арабския език, грешите. Нужни са само около 88 седмици, което е около година и половина, за да овладеете който и да е от най-трудните езици в света.

Как да научите нов език бързо и ефективно?

Средните по трудност езици, сред които попада и нашия майчин език, отнемат около година, за да бъдат овладени, а определените като най-лесни езици могат да бъдат научени само за по-малко от 6 месеца. Тези данни красноречиво показват, че понякога „труден е“ и „нямам толкова време“ са просто оправдания, за да не се заемем с научаването на нов език, който ни отваря вратите и към нов свят и мироглед, обогатява ни като личности и ни прави по-конкурентни на пазара на труда.

Щом най-трудният език в света можем да научим за година и половина, то в рамките на един човешки живот можем да овладеем десетки езици. Защо тогава повечето хора се ограничават до един, два или рядко 3-4 езика? На този въпрос отговор нямаме или поне не е еднозначен – личен избор, нежелание за полагане на усилия за овладяване на много езици, липса на необходимост и на ситуации, които да налагат това и т.н.

Китайският ли е най-трудният език в света?

Както разбрахте, нужни са ви 88 седмици, за да овладеете някои от най-трудните езици в света. Ако трябва да определим обаче кой е най-трудният сред най-сложните езици, кой би заел първото място? Мнозина посочват китайския език като заслужил първото място. Макар да се говори от около една пета от населението по света и да е един от шестте работни езика в ООН, европейците го определят като изключително труден, защото е далечен от езиците на Стария континент. Трудности пораждат и йероглифите и макар да е с проста и лесна граматика, той вероятно е най-трудният език за овладяване.

Най-полезните езици, които можете да научите

Арабският език – най-старият език в света – също е сред най-трудните за изучаване, като трудностите произхождат както от затрудненията при писане, така и от сложното произношение. Множеството диалекти и начина на писане – от ляво към дясно правят арабския език още по-сложен.

Според ЮНЕСКО финландският език също е сред най-трудните езици в света.  Дългите думи и наличието на повече гласни в този език го правят труден за научаване. Именно на финландски е най-дългата дума в света, която попада в книгата на рекордите на Гинес през 2006 година.

Ако не сте чували за баски език, не сте единствените. Този език, считан също за един от най-трудните в света, се говори само в северните региони на Испания и в югозападна Франция. Загадка е и произходът му, но се знае, че е толкова труден, че е бил използван като шифър по време на Втората Световна война.

Кой език определяте вие лично като най-труден? Не се тревожете, който и да е той, трябват ви само до 88 седмици, за да го владеете отлично. Дерзайте. Всеки език е богатство.

Валентина Атанасова
Валентина Атанасова Отговорен редактор
Новините днес