Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

За кои заболявания е най-полезна тиквата?

21 октомври 2024, 07:35 часа

Тъй като съдържа значителни количества от каротиноидите лутеин и зеаксантин, тиквата предпазва очите и предотвратява катаракта. Тя може да се приготвя със или без кората в супи, сладкиши, пюрета. Също така, тиквени семки са подходящи да бъдат консумирани в качеството им на лека междинна закуска или под формата на брашно в сладкиши, хляб и бисквити.

Д-р Карла Леал разяснява какви може да са основните ползи за здравето от тиквата тук. https://www.tuasaude.com/abobora/

1. Поддържа здравето на очите

Още: Тиква с мляко – десертът, който впечатли малки и големи

Каротиноидите в тиквата, вече споменатите лутеин и зеаксантин, предотвратяват дегенерация на макулата – едно заболяване, провокирано от застаряването, което влияе негативно върху зрението.

2. Помощ в процеса на отслабване

Тиквата съдържа големи количества фибри, които в стомаха формират вид своеобразен гел. Така се увеличава времето, необходимо за смилане на храната, и се намалява чувството за глад - по този начин се улеснява отслабването. При това, тиквата се отличава с ниска степен на съдържание на калории и въглехидрати, а това означава, че е подходяща за включване в диети с цел отслабване.

3. Предотвратява диабет

Още: Бухти с тиква – не е за вярване, че съществува такава вкусотия

Поради значителните количества фибри, тиквата забавя усвояването на въглехидратите от храната. Това балансира степента на кръвната захар, а по този начин се спомага за предотвратяването на инсулиновата резистентност и диабета.

4. Подсилва имунната система

Тиквата помага в борбата с вируси, бактерии и гъбички и така предотвратява появата на алергиите, грипа и настинките.

5. Спомага за предотвратяване на рак

Още: Специалисти: Това е най-добрата есенна храна, ако искате да отслабнете

Посредством високата си наситеност на съединения с антиоксидантни свойства от типа на бета-каротина и витамина А, тиквата подпомага борбата против прекомерните свободни радикали. Така участва в предотвратяването на определени видове рак – на панкреаса, белия дроб, простатата, гърдата. Каротиноидите, присъстващи в тиквата, помагат също и за защита от ултравиолетовите лъчи на слънцето, предотвратявайки появата на рак на кожата.

6. Облекчава при запек

Неразтворимите фибри в тиквата увеличават обема на изпражненията, улесняват елиминирането им и активизират естествените чревни движения.

7. Предотвратява високо кръвно

Калият, който се съдържа в тиквата, отпуска артериите, улеснява кръвообръщението – така бива предотвратявано високото кръвно налягане. Също калият благоприятства елиминирането чрез урината на прекалените количества натрий, а по този начин участва в контролиране на кръвното налягане.

За да се възползвате от всички здравословни качества на тиквата, се препоръчва подходящо балансирана диета и леко усилена физическа активност. Няма конкретно препоръчително количество за консумация на тиква, но дневната препоръка е между 2 и 3 порции, което съответства на 160 г и 240 г на ден.

Здравословни рецепти

1. Пюре от тиква

Съставки: 500 г тиква, 6 с. л. обезмаслено мляко, 1/2 с. л. зехтин, сол, половин глава нарязан лук, черен пипер, индийско орехче.

Как се приготвя?

Измивате добре и нарязвате тиквата на кубчета. Сварявате я. Прехвърляте я в купа, изчаквате да изстине и намачквате с вилица. Добавяте обезмасленото мляко и солта, индийското орехче, черния пипер, разбърквате и я оставяте настрана. Слагате тиган на котлона с нарязания лук и зехтина, запържвате 2 минути. Добавете сместа с тиквата, разбърквате добре и сервирате веднага.

2. Сладко от тиква

Съставки: 500 г тиква, 4 с. л. мед, 3 карамфилчета, половин чаша вода, 1 пръчка настъргана канела.

Как се приготвя?

Измивате добре, обелвате и нарязвате тиквата на кубчета. Заедно с карамфилчетата и водата ги сипвате в тенджера на среден котлон. Варите ги, докато омекнат чувствително. Изключвате котлона и намачквате тиквата, докато е още в тенджерата. Добавяте меда и канелата и разбърквате добре. Оставяте да заври отново, като бъркате непрекъснато. Варите, докато водата се изпари. Изчаквате да изстине, поставяте в отделни купички или голям съд и охлаждате за няколко часа. Сервира се охладено.

Внимание! Тази статия е само за информация. Никога не се самолекувайте, а винаги се допитвайте до медик-специалист!

---

Любомир Атанасов
Любомир Атанасов Отговорен редактор
Новините днес