Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

За кои хора дъвченето на карамфил е изключително полезно?

19 август 2024, 07:45 часа

Индийската подправка, която е навлезнала широко в родната кухня и се използва в редица сладки изкушения – карамфилът, се оказва полезна не само за добавяне на вкус и аромат към ястията, но и за здравето. Дъвченето на карамфил има неочаквани ползи, познаването на които може да подпомогне разрешаването на множество здравословни проблеми.

Дъвченето на карамфил – защо е полезно и какво да очакваме?

Дъвченето на карамфил може да допринесе за подобряване на оралното здраве и за свеж дъх. Това са очаквани ползи, за които лесно може да се досетите, ако сте вкусвали тази подправка, чиято родина е далеч от България. Подправката се оказва обаче ценна и за здравето на диабетиците, страдащите от наднормено тегло, пациентите с храносмилателни проблеми и тези с ментални. Има ползи от дъвченето на карамфил, за които е възможно дори да не подозирате. Сред тях са:

Дъвченето на карамфил е полезно - ето за какви проблеми

- Дъвченето на карамфил подпомага доброто храносмилане чрез стимулиране на производството на храносмилателни ензими, които са важни за нормалното функциониране на стомаха. Дъвченето на карамфил се препоръчва при газове, подуване на стомаха, затруднено храносмилане. От незапомнени времена подправката се препоръчва и приема при гадене и повръщане, като с лекота се справя с този дискомфорт и го облекчава.

- Карамфилът е известен със своите антибактериални свойства, които правят дъвченето му лек за възпаленото гърло и бактериални инфекции в устната кухина. Ефективен е за облекчаване на зъбобол и болка във венците, благодарение на това, че съдържа съединения с аналгетични свойства. Препоръчва се и при язви и рани в устната кухина. Същите свойства на карамфила го правят полезен и при болно гърло – облекчава болката, подпомага оздравителните процеси и се бори с бактериалните инфекции.

-  Дъвченето на карамфил е лесен начин да си доставите антиоксиданти, които се борят със свободните радикали. Така зрънце от ароматната подправка се превръща в щит на тялото срещу оксидативния стрес.

-  Карамфилът е известен и с ползите си за пациентите с диабет. Дъвченето на карамфил допринася да се поддържат нормални нивата на кръвната захар, да не се допусне така опасният за диабетиците скок след прием на храна. Ползите са доказани с мащабно изследване сред пациенти с диабет и преддиабет, като само месец прием на подправката чрез дъвчене се оказва достатъчен за постигане на тези цели и проява на тези полезни за здравето на диабетиците свойства на карамфила. Той помага и да се намали рискът от усложнения от диабета.

Ако всеки ден дъвчете зрънце карамфил, с тялото ви ще се случи това

-  Доказано е, че дъвченето на карамфил редуцира нивата на стрес, успокоява и допринася за психическото благополучие. Ароматът му има същото въздействие, а и е толкова неустоимо сладък.

-  Притеснените от килограмите си, стремящи се към отслабване или контрол на теглото, могат да постигнат желаната фигура и да оформят тънка талия по-лесно благодарение на карамфила. Дъвченето на карамфил от спазващите диета и стремящите се да отслабнат и изгорят мазнини, подпомага тези процеси, засилва метаболизма, изгарянето на мазнини, потиска усещането за глад. Според изследване от 2017 година върху влиянието на карамфила върху теглото дъвченето на карамфил след хранене подобрява храносмилането и увеличава усещането за ситост.

Кой да внимава с тази индийска подправка?

Подправката е безопасна в масовия случай. Единствено хората с алергия към нея не трябва да я приемат по никакъв начин, а пациентите с хронични заболявания, които ежедневно приемат лекарства, следва да се консултират с лекаря си преди дъвченето на карамфил.

Статията има само информативен характер и не замества лекарска консултация.

Валентина Атанасова
Валентина Атанасова Отговорен редактор
Новините днес