Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

За какво помага чаят от бял равнец

27 октомври 2024, 21:00 часа

Белият равнец (Achillea millefolium) се използва от хилядолетия заради потенциалните ползи за здравето, включително като билков чай. Името на рода му Achillea  е свързано с легендарния Омиров герой Ахил, тъй като той използвал бял равнец за лечение на раните на своите войници.
Съществуват около 140 различни вида равнец, които се характеризират със своите гроздовидни цветове и космати, ароматни листа.

Ето за какво помага чаят от бял равнец.

Проблеми с храносмилането
Белият равнец отдавна се използва за лечение на храносмилателни проблеми като язва и синдром на раздразнените черва, чиито симптоми включват болки в стомаха, диария, запек, подуване на корема. Проучвания показват, че надземните части на тези растения може да съдържат горчив храносмилателен сок, който може да помогне за поддържане на жлъчния поток и действа като диуретик. Алкалоидите в растението може също да имат антиоксидантни и гастрозащитни свойства, които помагат за цялостното здраве на храносмилателната система.

Симптоми на депресия и тревожност
Флавоноидите и алкалоидите в чая от бял равнец могат да помогнат за намаляване на симптомите на депресия и тревожност.
Изследователи отбелязват, че техният анализ на проучвания през последното десетилетие показва, че алкалоидите в чая от бял равнец могат да играят голяма роля като естествен антидепресант.

Подобряване на мозъчната функция
Проучване от 2017 г. показва, че белият равнец може да помогне при определени мозъчни заболявания, включително множествена склероза, болестта на Алцхаймер, Паркинсон и възпаление на мозъка и гръбначния мозък, причинено от вирусна инфекция.
Друго проучване отбелязва, че алкалоидите, присъстващи в белия равнец, могат да помогнат при някои невродегенеративни заболявания, както и вероятно при инсулт.

Възпаления
Докато възпалението е естествена телесна реакция, хроничното възпаление може да доведе до увреждане на клетки, тъкани и органи.
Проучвания показват, че белият равнец има противовъзпалителни ефекти. Чаят от бял равнец помага при симптоми, свързани с възпаление, както и за намаляване възпалението на кожата и черния дроб, лечение на кожни инфекции, стареене на кожата и неалкохолно мастно чернодробно заболяване.  

Още: За какво се пие чай от бял равнец

Инсулинова резистентност
Проучване от 2020 г. отбелязва, че белият равнец може да повлияе на това колко добре тялото използва инсулин, включително за тези, които са със затлъстяване и инсулинова резистентност. Въпреки че изследването е върху мишки, то показва, че при мишки, които 3 месеца се хранят с екстракт от бял равнец, се наблюдават подобрени инсулинови реакции. Важно е да се отбележи, че това изследване върху животни е предварително и не е убедително за това как точно тази билка би помогнала при хората.

Изследванията показват, че растителните съединения в белия равнец могат да помогнат за заздравяването на рани, храносмилателни проблеми, подобряване функцията на мозъка и други възможни медицински проблеми. Но е важно да се отбележи,че изследванията върху влиянието на белия равнец върху човека са ограничени и заключенията за ползите се основават на проучвания,фокусирани върху животни.

https://www.healthline.com/nutrition/yarrow-tea#wound-healing

С тази билка раните заздравяват, а коремните проблеми остават в миналото

Расте навсякъде: Растение, което ще ви спаси от ухапвания от комари в природата

Милена Зънзова
Милена Зънзова Отговорен редактор
Новините днес