Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

За какво още може да използваме микровълновата фурна, освен за затопляне на храна

02 юли 2021, 18:30 часа

Със сигурност ще останете изненадани, след като научите за някои полезни функции на микровълновата фурна. Може да я използвате не само за затопляне на храна и напитки.

1. За бързо печене на ядки

Сложете половин чаена лъжичка слънчогледово олио в чиния, изсипете върху нея чаша ядки, разпределете ги равномерно и ги оставете в микровълновата фурна за 3-8 минути.

2. За почистване на кухненски гъби

За да почистите и дезинфекцирате гъбата за миене на съдове, намокрете я, изцедете я и я поставете в микровълнова фурна за няколко минути. Всички вредни микроорганизми ще бъдат премахнати след тази процедура.

3. За премахване на влагата от чипса

Ако любимият ви чипс се е овлажнил, тъй като сте забравили пакета отворен, изсипете го върху хартия и го сложете в микровълновата печка.

4. За почистване на дъските за рязане

За да почистите дъска за рязане, втрийте половинка лимон от двете ѝ страни, след което я поставете в микровълновата за минута.

5. За по-бързо приготвяне на омлет

Омлетът може да се готви не само на котлона, но и в микровълновата и ще стане не по-малко вкусен. Освен това ще се сготви много по-бързо.

Смесете необходимите съставките, изсипете ги в купа и я поставете в микровълнова фурна за 45 секунди на умерена температура. След това я извадете, разбъркайте и върнете за 2-3 минути във фурната.

6. За рязане на лук без сълзи

За да нарежете лука без сълзи, поставете го в микровълновата за половин минута преди рязане.

7. За приготвяне на домашен микс от сушени зеленчуци и подправки

Ако искате да приготвите домашна суха подправка, поставете избраните зеленчуци и билки върху картонена чиния или хартия за печене, изсушете ги в микровълновата фурна за 2-3 минути, обърнете ги и ги изсушете отново. Повторете процедурата, докато изсъхнат напълно.

8. За по-лесно белене на чесъна

За да улесните беленето на чесъна, поставете главата в микровълнова фурна и задайте програма на средна мощност за 15 секунди.

9. За връщане мекотата на твърдия хляб

Ако хлябът е изсъхнал, не бързайте да го изхвърляте. Увийте го с мокра хартиена кърпа и го сложете в микровълнова фурна за 10 секунди на максимална мощност.

10. За по-бързо готвене на боб и леща

Приготвянето на варен боб и леща изисква предварително накисване във вода за поне 6 часа. Ако не разполагате с това време, може да разчитате на микровълната фурна.

Сложете варивата в дълбока купа, добавете щипка сода за хляб и я оставете в микровълновата фурна за 10 минути. След това ги оставете за още половин час във вода. 

11. За по-лесно белене на доматите и прасковите

За да обелите по-лесно домати или праскови, сложете ги в микровълновата фурна за половин минута. След това изчакайте още няколко минути - кората ще се отдели без усилие.

12. За изстискване на по-голямо количество сок от лимона

Преди да изцедите лимонов сок, сложете лимона в микровълновата фурна за 10-20 секунди - така ще стане по-сочен.

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес