Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

За безаварийно пътуване: 5 съвета, които трябва да спазвате при качване в самолета

20 юли 2024, 20:30 часа

Ако все още сте на мнение, че отговорността за комфорта и безопасността на борда е изцяло на екипажа, ние знаем как да променим мнението ви.

По правило светът е разделен на два лагера: някои хора обичат да летят, а други страдат от аерофобия и се опитват да си изградят предимно „земни“ маршрути за пътуване. Въпреки това самолетите все още се смятат за най-безопасния и удобен вид транспорт. Ако спазвате правилата на пътуването и внимателно се подготвите за него предварително, всичко ще премине възможно най-гладко.

Основното е да не забравяте, че не всичко на борда зависи единствено от работата на стюардесите. Стюардеса от британска авиокомпания отбеляза, че пътниците също са отговорни за безопасността на полета и посъветва да запомнят следните няколко правила, които ще осигурят техния собствен и на другите комфорт.

Съвети за пътуване със самолет, които пътниците не знаят

Изберете удобно облекло

Свободните и меки дрехи са идеални за полет. Не забравяйте, че температурата на борда на самолета може да бъде доста ниска, така че късите поли и шорти, както и леките рокли могат да ви изиграят лоша шега. Ако не искате да се сблъскате с хипотермия, носете тениски, суитчъри, дънки и удобни обувки. Синтетичните материали и тесните модели е по-добре да оставите за друг път. Освен това е важно да запомните, че минижупите са изключително неудобни в извънредни ситуации, когато трябва бързо да напуснете самолета.

Пийте вода

Колкото повече вода пиете, толкова по-добре. По време на полет самолетът е под необичайно ниско налягане, което често води до главоболие и храносмилателни проблеми. За да облекчите неприятните симптоми, опитайте се да пиете колкото се може повече хладка вода. Важно е да избягвате кафето и чая, тъй като тези напитки насърчават дехидратацията, докато тялото ви се нуждае от обратното. Не се колебайте да помолите стюардесите да ви налеят още една чаша вода или да напълните собствения си съд.

Избягвайте алкохола

Алкохолът най-малкото ще ви попречи да се наспите добре, а най-много да провокира много неприятни ситуации. Пиян пътник лесно може да бъде отстранен от полета, което ще доведе до неговото забавяне и ще наруши плановете на други хора. Освен това по време на полета могат да възникнат различни извънредни ситуации, а човек, който е в нетрезво състояние, просто няма да може да реагира бързо (и това е дори в най-добрия случай). Работата на стюардите и стюардесите ще бъде нарушена, което неминуемо ще доведе до още по-голямо безпокойство за всички останали пътници.

В Шенген по въздух: Какви са правата ни при пътуване със самолет

Поддържайте кожата си хидратирана

Въздухът в салона е доста сух, така че дискомфортът по кожата, очите и лигавиците е съвсем нормален по време на полет. За да се чувствате комфортно, вземете със себе си подхранващ крем и балсам за устни, както и овлажняващи капки за очи. Освен това, ако имате лошо зрение, офталмолозите препоръчват по време на полет да използвате очила, а не лещи.

Поддържайте позитивна нагласа

Оползотворете добре времето си за пътуване. Вземете със себе си любимите си книги, изтеглете предварително интересни филми на телефона или лаптопа си или просто останете насаме с мислите си (маска за сън или място до прозореца ще ви помогнат в това отношение). Не разглеждайте полета като безсмислен период от време. Търсете доброто във всичко и правете това, за което нямате време у дома.

Ивайло Григоров
Ивайло Григоров Отговорен редактор
Новините днес