Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Възстановява ли се белият дроб след като спрем цигарите?

28 октомври 2024, 21:30 часа

Могат ли белите дробове на бивш пушач да се регенерират и да възстановят нормалното си състояние? Ето стъпките, през които тялото преминава, когато се отказвате от тютюнопушенето.

Д-р Елнара Марсия Негри обяснява ползите от такова решение тук. https://hospitalsiriolibanes.org.br/blog/pressreleases/depois-do-cigarro-o-retorno-da-saude

По въпроса, между другото, няма две мнения: отказването от цигарите е едно от най-добрите решения, които можете да вземете за вашето здраве. От отхвърлянето на тази зависимост, принципно погледнато, печели целият организъм – а белите дробове, пряко засегнати от всяка запалена цигара, са първите облагодетелствани в това отношение. Но премахването на последиците от от пушенето отнема време, много време.

Още: Кардиохирург: Ако консумирате тези 4 неща, вече сте подписали смъртната си присъда

Белият дроб започва да се лекува от тютюнопушенето до няколко дни. Според различни изследвания, даже в рамките на няколко часа, ако не бъде тровен с дим и неговите токсини, белият дроб може да започне да се възстановява.

Степен на възстановяване

Но напълно ли се извършва регенерацията на уврежданията, настъпили от тютюнопушенето? Това зависи от такива фактори като колко дълго сте пушили и степента на увреждане, което може да е настъпило в белия дроб. Близко до ума е, че колкото по-дълго човек е бил пушач, толкова по-зле.

Оказва се, че пушенето парализира и в крайна сметка разрушава част от белодробната лигавица, отслабвайки този естествен защитен механизъм – и така увеличава вероятността от най-различни увреждания.

Още: За последиците от тютюнопушенето в юношеска възраст

Най-честата последица е развитието на бронхит, бронхиолит и емфизем – всичко това в допълнение към възможността и писка от поява на рак. Бронхитът, който е възпаление на най-централните дихателни пътища, и бронхиолитът, възпаление на малките дихателни пътища, намаляват веднага щом човек спре да пуши – и такива процеси може да бъдат напълно обърнати в рамките на две до пет години след спиране на тютюнопушенето.

Въпреки, че белите дробове, увредени на това ниво, не могат да се възстановят напълно, отказването от цигарите все още е най-добрият начин за ограничаване на по-нататъшното влошаване.

Незабавно и постепенно облекчение

Действието на тютюнопушенето е изключително вредно за организма, а спирането му носи бързи ползи: два дни след това организмът напълно се изчиства от никотин и въглероден окис. И нервите, отговорни за обонянието и вкуса, също се съживяват – така храната, например, започва да ви се струва по-вкусна.

Още: Пулмологът д-р Анна Бенова: Ако тютюнопушенето се спре, ракът на белия дроб ще се сведе до спорадични случаи

Малко по-късно следват нови подобрения: в проучване, публикувано в медицинското списание Respirology, експертите вече забелязаха, че 15 дни след спиране на тютюнопушенето някои блокирани органи възстановяват своите функции. Това би обяснило, например, защо повечето бивши пушачи спират да кашлят и да прочистват гърлото си през първите няколко дни след отказване от пушенето.

Една до две седмици след спирането на вредния навик раздразнените бели дробове намаляват броя на клетките, произвеждащи слуз, като отблокират въздушния проход и регулират количеството произведена слюнка.

След около три месеца без пушене синусите ще бъдат по-чисти и дишането ще бъде очевидно по-лесно. Това обаче е ключов момент в процеса, когато много хора спират завинаги, а други се изкушават да се върнат.

За устойчивите ще си струва: след 12 месеца без пушене рискът от сърдечни заболявания вече е значително намален. Друга добра новина: след 5 години вероятността от инсулт е толкова ниска, колкото при непушач.

Лошата новина? В допълнение към необратимия белодробен емфизем, тютюнопушенето може да предизвика появата на рак на белия дроб, на пикочния мехур, устата, хранопровода, стомаха и други видове рак от 10 до 15 години след като човек спре да пуши. След този период, повече от десетилетие след последната цигара, бившият пушач възвръща здравето си. Затова спирането на тютюнопушенето е онова предизвикателство, което, погледнато назад, никога не би трябвало да е непреодолимо.

Внимание! Тази статия е само за информация. Никога не се самолекувайте и винаги се допитвайте до медик-специалист!

---

Любомир Атанасов
Любомир Атанасов Отговорен редактор
Новините днес