Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Възможно ли е да се отървете от глистите, ако ядете тиквени семки?

04 октомври 2024, 17:30 часа

Какви ли не лечебни свойства се приписват на тиквените семки. Те понижават холестерола, предпазват от инфекции и дори могат да ви предпазят от паразитози. Но колко от това е вярно?

Сезонът на тиквите започва в средата на септември и продължава до края на ноември. Тиквата може да бъде добавяна към супи, гарнитури, каши и какво ли още не. А ако изпечете тиква на фурна и добавите мед, ядки, сушени плодове и подправки, ще получите вкусен десерт.

Ако се чудите дали да запазите тиквените семки или да ги изхвърлите, тогава отговорът е ясен: запазете ги.

Още: Кардиолог: Маслото от тиквени семки е злато за сърцето - укрепва съдовете и регулира кръвното

Тиквените семки са източник на витамини Е, К, D, група В, както и на магнезий, цинк, калий, желязо и фосфор. Семената съдържат аминокиселините аргинин, триптофан, глутаминова киселина, растителни масла, омега-3 и омега-6 мастни киселини.

 

Ето седем причини, поради които трябва да добавите тиквени семки към ежедневната си диета.

·       Подобряват работата на сърцето. Магнезият и калият в семената регулират сърдечната честота, а мастните киселини намаляват нивата на холестерола.

Още: Сутрин на гладно: за какво помага хапването на тиквени семки

·       Предпазват организма от инфекции благодарение на съдържащите се в семената витамин Е и цинк.

·       Намалят риска от диабет. Тиквените семки съдържат много фибри, които помагат за нормализиране на нивата на кръвната захар и по този начин намаляват риска от развитие на диабет.

·       Подобряват качеството на съня и подобряват настроението. Есенциалната аминокиселина триптофан повишава нивата на допамин и играе важна роля в регулирането на съня.

·       Забавете стареенето. Витамин Е и мастните киселини в семената хидратират и подхранват кожата.

Още: Тиквени семки - истинско злато за организма ви: Регулират кръвното налягане и захарта

·       Подобряват храносмилането и пречистват организма.

·       Имат общоукрепващо действие.

 

Много хора са чували, че тиквените семки имат антипаразитен ефект. Това наистина ли е вярно?

Тиквените семки съдържат кукурбитин, вещество, което парализира паразитите. Но е важно да се разбере, че той няма да ги убие, а само временно ще ги обездвижи.

Важно е да не забравяте, че този продукт не е заместител на лекарствата за паразити, които трябва да бъдат предписани от Вашия лекар.

Освен това, за да постигнете някакви резултати, то трябва да ядете огромно количество семена, което може да доведе до други здравословни проблеми

 

Колко тиквени семки можете да ядете на ден?

Без вреда за вашето здраве яжте не повече от 100 г тиквени семки на ден. Ако ядете повече, може да получите подуване или диария заради високото съдържание на фибри.

Според експерти, суровите семена ще донесат максимална полза. Печените семена, макар и по-вкусни, съдържат по-малко хранителни вещества.

Тиквените семки трябва да бъдат включени в диетата ви. Но не забравяйте, че те не са панацея за всички болести. Ако имате здравословни проблеми, винаги се консултирайте с лекар.

Десислава Михалева
Десислава Михалева Отговорен редактор
Новините днес