Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Вълшебният прах във всяко домакинство: 15 невероятни приложения

22 юли 2024, 15:30 часа

Содата за хляб, известна също като натриев бикарбонат, е основна домашна храна - и както се оказва, това е повече от една добра причина! Този универсален прах е особено полезен при почистване, дезодориране и премахване на петна. Освен това е на достъпна цена, което го прави задължителна съставка за решаване на безброй проблеми, свързани с дома.

Още: Лесен трик как да отпушите канал без водопроводчик – само с 2 съставки

По-долу ще намерите 15 приложения на содата за хляб - от изсветляване на зъбите до възстановяване на потъмнели сребърни прибори, които ще ви накарат да оцените още повече този продукт.

1. Заглушаване на скърцащ под

Напоследък винаги, когато ставате посред нощ, за да отидете до тоалетната, една от дървените дъски на пода ви скърца толкова силно, че се притеснявате да не събудите цялата къща.

Решението: Поръсете сода за хляб върху шумните места и изметете излишното количество. Прахът ще проникне в пролуките на пода, за да предотврати разместването на дъските и нежелания шум.

2. Изчистете остатъците от аксесоарите за коса

С течение на времето четките и гребените за коса могат да натрупат остатъци от масла и продукти. Това не само ги прави нехигиенични, но и тези остатъци се пренасят обратно върху косата ви и утежняват кичурите ѝ.

Решението: Смесете 1 ч.л. сода за хляб в 1 чаша топла вода. Накиснете четките за 1 час и изплакнете. Содата за хляб абсорбира мазните остатъци, като оставя аксесоарите ви като нови.

3. Успокояване на ухапвания от комари

Следобедният ви туризъм е бил абсолютно освежаващ, но сега имате куп сърбящи ухапвания от комари . Успокойте сърбежа с домашен мехлем: Смесете 1 с.л. сода за хляб с достатъчно вода, за да се получи паста. Нанесете сместа върху ухапването, оставете да действа 10 минути и след това измийте. Алкалната сода за хляб помага за светкавично облекчаване на сърбежа и дразненето.

4. Възстановяване на възглавници

За да почистите покритите с цветен прашец калъфки за възглавници, добавете ¼ чаша сода за хляб към цикъла на пране, казва Клайв Харис от DIY Garden. „Содата за хляб почиства и премахва прашеца от тъканта, като оставя калъфките да изглеждат като нови. И тъй като содата за хляб е естествен дезодорант, те ще миришат чудесно!“

5. Почистване на мазнина от скара

Въпреки че обичате да печете на скара през топлите месеци, бихте могли да се справите без лепкавата, мазна каша, която остава по решетките. За да премахнете мръсотията, просто поръсете сода за хляб върху косъмчетата на четка за грил и я използвайте за почистване на решетките. Алкалният, леко абразивен прах ще пресече полепналата мазнина, така че грилът ви да бъде безупречен за следващото барбекю.

6. Открийте копринено гладка кожа

Ако кожата ви е груба и напукана, опитайте да добавите ½ чаша сода за хляб към топла вана. Докато се наслаждавате на релаксиращата вана, содата ще възстанови бариерите на кожата и ще намали възпаленията. Кожата ви отново ще бъде копринено мека!

7. Предотвратяване на цикъла от инциденти с домашни любимци

Ако кученцето ви е направило беля на килима, направете това, за да почистите бъркотията: Намокрете мястото с бял оцет и поръсете със сода за хляб. Почистете с прахосмукачка на следващия ден. Комбинацията от сода за хляб и оцет ще заличи петното и ще неутрализира миризмата, така че да не се повтаря.

8. Изсветлете жълтите зъби

Не е необходимо да купувате скъпи избелващи лентички, за да се сдобиете с жизнена усмивка. Вместо това почиствайте зъбите си със смес от равни части сода за хляб и вода два или три пъти седмично. Грубата паста почиства повърхностните петна, причинени от кафе, чай и вино и намалява обезцветяването. Освен това содата за хляб неутрализира микробите, причиняващи лош дъх.

9. Премахване на миризми от кофите за боклук

Дори и да изнасяте редовно боклука, не е нужно много, за да може миризливата кофа за боклук да смърди в кухнята ви! „За домашен дезодорант можете да вземете тънък чорап, да изсипете в него сода за хляб, да го завържете и да го хвърлите под торбата на дъното на кофата за боклук“, казва Форест Маккол, съсобственик на сайта за домашни подобрения. „Той ще помогне да се абсорбират миризмите за по-дълъг период от време, а освен това е за многократна употреба. Всичко, което трябва да направите, е да изхвърлите содата за хляб, да изперете чорапа и лесно можете да си направите друг дезодорант.“

10. Освежете обичана играчка

Малчуганът в живота ви обича да носи любимото си плюшено мече навсякъде, но всички тези пътувания се отразяват зле на играчката. Вместо да я хвърляте в пералнята, което може да я повреди, опитайте това, за да изглежда отново като нова: Изсипете ½ чаша сода за хляб в голям плик с цип, сложете играчката и разклатете. Оставете да престои 15 минути; внимателно почистете излишното количество. Содата за хляб ще абсорбира миризмите и маслата, скрити в козината на мечето, така че то да изглежда и да мирише свежо.

11. Премахване на пестициди от пресни зеленчуци

Как да сте сигурни, че продуктите ви са чисти? Смесете 2 супени лъжици сода за хляб и 1 чаша вода в купа, накиснете зеленчуците за 5 минути, изтъркайте с четка за зеленчуци и изплакнете. Содата за хляб премахва мръсотията и пестицидите, така че можете да се наслаждавате на зеленчуците без притеснения.

12. Бързо карамелизиране на лук

Обичате запържен лук върху домашните си бургери, но карамелизирането му отнема много време?

Решението: Добавете щипка сода за хляб (¼ ч.л. на 450 г лук) по време на готвене. Това ще повиши pH на лука, което ще ускори химичната реакция и лука ще покафенее по-бързо.

13. Бързо успокояване на изгаряния

Горещо олио ви е опръскало по ръката докато готвите. За бързо облекчаване на болката, смесете 1 ч.л. сода за хляб с малко вода, за да получите паста. Нанесете върху изгореното място и оставете да изсъхне. Леко алкалният прах ще балансира pH на кожата ви, намалявайки мехурите и ускорявайки заздравяването, докато охлаждащият ефект осигурява моментално облекчение.

14. Бързо почистване на потъмнели сребърни бижута

Извадихте любимите си сребърни бижута за сватбата на племенницата си и открихте, че са потъмнели, а нямате сребърен полиращ препарат. Вместо това: Покрийте тава с фолио, напълнете с гореща вода и добавете 2 супени лъжици сода за хляб. Оставете бижутата да се накиснат за пет минути, след което ги изтрийте до сухо. Комбинацията от сода и алуминиево фолио ще реагира химически с потъмняването и ще възвърне блясъка им.

Още: 15 уникални трика, които ще променят ежедневието ви

15. Удължаване на действието на перилния препарат

Лесен начин да удвоите действието на перилния си препарат? „Просто намалете препоръчаното количество наполовина и добавете ½ чаша сода за хляб,“ казва Кей Ескобия от пералня Liox Clean. „Това не само удължава запасите ми от препарат, но и дрехите ми излизат по-свежи, тъй като содата за хляб е естествен дезодорант.“

Цвета Господинова
Цвета Господинова Отговорен редактор
Новините днес