Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Всеки водопроводчик ще ви каже как да почистите пералнята от котлен камък

02 февруари 2023, 16:00 часа

Признаци, че пералнята има котлен камък:

  • Нещата след измиване имат неприятна миризма на плесен. Възможно е самата машина да мирише лошо.
  • Пералнята загрява водата по-дълго от обикновено.
  • Барабанът на машината е станал тъп.
  • Белезникаво натрупване и вероятно частици котлен камък в чекмеджето за препарат и по гумената яка.

С какво е опасен котления камък?

Първо, поради него нагревателят изгаря: тъй като отлаганията се разрастват, нагревателният елемент губи своята топлопроводимост. В резултат на това или нагревателната спирала изгаря, или тялото на нагревателя изгаря.

Второ, котленият камък е отлична среда за развитието на патогенни бактерии и мухъл. Мухълът може да развали гумените уплътнения: от своя страна това ще доведе до тяхното увреждане и изтичане на машината. Следователно е очевидно, че котления камък изисква периодично почистване.

Какво да правим със старата пералня - ТОП идеи

Как да почистите пералня от котлен камък?

За да почистите пералните машини от котлен камък, можете да използвате както импровизирани средства, така и специални. Да започнем с това, което има в почти всеки дом.

Лимонена киселина за премахване на котлен камък в перални машини

За дълбоко почистване на пералнята от котлен камък трябва да вземете 100-150 грама обикновена лимонена киселина на прах. Продължете както следва:

1. Изпразнете пералнята.

2. Изсипете лимона директно в барабана.

3. Включете пералнята в режим с нагряване на водата до 60 ° C. Изберете програма без предпране, в противен случай целият продукт ще отиде направо в канализацията.

4. След като измиването с лимонена киселина приключи, можете отново да пуснете празната пералня без дрехи и каквито и да било продукти при 90 °C.

Забележка! Не пускайте пералнята с лимонена киселина на програма с температура 90°C. При тази температура киселината може да корозира гумените уплътнения (уплътнението на нагревателя, връзките на гумените тръби, мястото, където дренажният маркуч е свързан към помпата) и пералната машина ще протече.

Съвети при пране с пералня

Как да почистите пералнята от котлен камък със сода?

Най-добрият избор за машини с тежък котлен камък е калцинираната сода. Планът за действие е:

1. Изпразнете пералнята.

2. Изсипете сода: около 100 грама сода или 200 грама обикновена. В същото време половината от содата се изсипва в тавата за препарат, останалата част отива директно в барабана.

3. Включете пералнята на програма с температура 40-60°C. Изберете режим без предпране, в противен случай целият продукт ще бъде измит предварително.

4. Ако преди това машината изобщо не е била почиствана от котления камък, можете да спрете програмата след 20-30 минути от началото, когато цялата сода се разтвори във вода, и да я оставите да „кисне“ за 1-2 часа. След това рестартирайте цикъла.

Забележка! Ако използвате калцинирана сода, не забравяйте да защитите кожата си. Не забравяйте да носите гумени ръкавици, когато работите с нея!

Никога повече не го правете! Ето защо пералнята не центрофугира

Как да премахнете котления камък от пералня с трапезен оцет?

Друго средство от кухнята, което ще помогне в борбата с котления камък, е трапезният оцет.

1. Изпразнете пералнята.

2. Изсипете две чаши оцет в пералнята. Част може да се изсипе в отделението за перилен препарат, а останалата част в барабана.

3. Включете пералнята на програма с температура 40-60°C без предпране.

4. След 20-30 минути от началото на цикъла, поставете го на пауза и оставете машината да „кисне“ за 1 час.

5. Рестартирайте цикъла.

6. След края на прането пуснете празната машина отново без препарати на програма при 60°C. Това ще помогне да се измият остатъците от оцета от всички вътрешни възли.

Румяна Иванова
Румяна Иванова Отговорен редактор
Новините днес