Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Всеки готвач ползва тази хитрост за чистене на агнешко шкембе

20 август 2022, 17:29 часа

Агнешкото шкембе и на чорба, и като ястие е традиционно за страната ни. То присъства в много кулинарни рецепти на родната кухня. Може да откриете в кулинарните книги и форуми стотици рецепти с агнешко шкембе, но за да получите вкусно ястие, най-важно е да знаете как се извършва чистене на агнешко шкембе. Ако не го изчистите правилно и щателно, ястието няма шанс. В търговската мрежа ще откриете готово за готвене шкембе, но какво да правите, ако имате току-що извадено и неизчистено? Всъщност тънкостта в приготвянето на ястие с агнешко шкембе е свързана именно с чистене на агнешко шкембе. Готвачите имат своите малки тайни, които ще разкрием пред вас, за да почерпите от опита и знанията им и да постигнете отличен резултат, когато чистите агнешко шкембе.

Най-старата рецепта за шкембе чорба. Винаги се получава ненадминато вкусна

Чистене на агнешко шкембе – тайните на готвачите

Чистенето на агнешко шкембе е нито лека, нито приятна задача. От усилията ви и почистването обаче ще зависи крайният резултат – тоест вкусът на ястието. Непочистеното добре шкембе ще развали цялото ястие и ще го направи неприятно и дори невъзможно за ядене. Традиционно домакините използват гасена вар за почистване на току-що извадено шкембе. Обикновено първо го измиват с вряла вода, след това го обръщат, натриват с гасена вар, изчакват за престои, натриват с пясък, остъргват и изплакват. Това обаче звучи дълго, трудно и неприятно, нали?

Има и по-лесен, по-бърз начин за чистене на агнешки шкембе, който използват готвачите. При необходимост от чистене на агнешко шкембе те слагат вода на котлона и точно преди да заври, потапят шкембето в нея за не повече от половин минута. След което остъргват и изплакват. Този хитър трик за чистене на агнешко шкембе се използва от професионалистите, тъй като не изисква вар и пясък, пести време и труд, позволява на готвача да приготви и друго ястие, докато водата си завира. С помощта на този трик готвачите съумяват лесно да постигнат отличен краен резултат при чистене на агнешко шкембе.

Най-добрата традиционна рецепта за перфектната шкембе чорба

Друг метод и трик, любим на готвачите, изправени пред чистене на агнешко шкембе, включва употребата на сода за хляб. Тя се втрива в шембето, след което то се поставя в съд с оцет, в който трябва да престои около час, преди да се премине към стъргането на шкембето.

Естествено може да откриете и изпробвате още десетки начини за чистене на агнешко шкембе. Големите ресторанти използват и машини, които заменят труда на готвачите и са ефективни. Ако готвите често шкембе и бюджетът ви позволява покупка, може да се сдобиете със специалната машина. 

Ползи от консумацията на шкембе

Консумираме шкембе, защото е вкусно, помага при махмурлук, традиционно е за трапезата ни и защото се оказва полезно. Калориите в него зависят от начина на приготвяне и може да се използва и като част от режим за контрол на килограмите. В суровото шкембе калориите са малко - под 100 за 100 грама. Шкембето е богато на витамин В12, холин и селен. Ценен източник е на фосфор и цинк, като само 100 грама от него са достатъчни за покриване на дневната нужда при дамите. Правилно почистено и приготвено, то е вкусно и полезно ястие.

Валентина Атанасова
Валентина Атанасова Отговорен редактор
Новините днес