Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Връзки от разстояние. Възможна ли е онлайн любовта?

07 декември 2021, 06:45 часа

Границите са затворени. Локдаун. Пандемията се е превърнала в чудесно извинение за тези, които изграждат отношения от разстояние. Не е тайна, че много съвременни двойки се срещат онлайн. Това е чудесна алтернатива в ерата на големите градове и скорости. Някои бързо успяват да преминат офлайн, докато други не могат да се срещнат с обекта на мечтите си или да превърнат виртуалния формат на отношенията в реален. Нека се опитаме да разберем причините.

Двете страни в един сайт

От една страна, сайтовете за запознанства са възможност някой да намери своя човек. Голямо разнообразие от профили позволява да се избере най-подходящият човек според интересите, ценностите и целите. Кореспонденция, предварителни разговори позволяват да опознаете човек за кратко време, без да губите време и пари за срещи. От друга страна, сайтовете са голяма илюзия и капан за тези, които наистина искат връзка, но се страхуват. Страхуват се да задават въпроси, чувстват се неловко да бъдат на едно място с другия човек. Такива хора обикновено стават заложници на своето положение и още повече се разочароват от хората, губейки надежда за бъдещето.

Първата категория хора бързо преминават офлайн, но втората или изоставя мечтата за създаване на отношения, или ги създава от разстояние, оправдавайки се с факта, че това е временен процес и скоро ще бъдат заедно.

Какво следва?

Този въпрос поставя всичко на мястото му. Но не всеки може да го зададе. Той разрушава въздушните замъци, а те са гръбнакът на връзките от разстояние. Американският изследователски център Пю е установил, че за повечето хора смисълът на живота е семейството. Но не всеки успява да изгради взаимоотношения. Мнозина се срещат с болка и неразбиране от страна на партньора. Някои стигат до извода, че „всички са еднакви“ и „по-добре е да живееш сам“. Други избират да живеят с розови очила във връзка от разстояние. По-лесно им е да убеждават себе си, че са избрали това, защото е удобно, защото имат повече свободно време, отколкото да погледнат точката, в която самите те са лишени от интимност, докосвания, ухания и съвместност.

Ако двойката няма планове за съвместно бъдеще, връзката бързо ще се разпадне. Но тук има един нюанс: необходимо е да се обсъди точната дата. Ако човек има идеята, че някой ден всичко ще се получи, че съществуващите бариери ще изчезнат и ще живеят щастливо до края на живота си, тогава трябва да признае, че това означава никога. В повечето случаи това е суровата реалност, която не всеки е готов да види. Честната среща помага да се разбият илюзиите. Когато дойде датата, трябва да се погледне резултатът. Ако тя отново и отново се измества за неопределено време, си струва да се помисли. Не само жените, но и мъжете стават жертва на подобни илюзии.

Причините

Какво кара хората да поддържат несъществуващи връзки? Всеки има свои собствени причини, но в общи линии те могат да бъдат обобщени в следния списък:

• Илюзия за сигурност и контрол. Отрицателният минал опит блокира възможността да бъдете физически заедно. От разстояние никой няма да те удари, измами или ограби.

• Страх от привързаност. Когато човек е имал любовна зависимост или съзависими отношения, се появява страх да не бъде погълнат. Общуването от разстояние дава надежда, че любовта ще бъде повърхностна и човек във всеки момент може да се откаже от своите чувства.

• Нежелание да се влезе във връзка. Има категория хора, за които онлайн кореспонденцията е достатъчна. Те изпитват същия спектър от чувства, както при реални срещи, но нямат намерение да се срещат в действителност, камо ли да създават семейство.

• Резервен вариант. Така някои хора си прекарват времето, докато търсят основния кандидат за сериозен партньор.

• Илюзия за идеален партньор. Върху човека от другата страна на монитора можеш да лепнеш всичките си проекции и да живееш с тях дълго и щастливо. Реалността обикновено е много разочароваща и не всеки може да се справи с това.

Всеки може да обмисли тези причини само от собствената си камбанария. Ако човек е заседнал във виртуална комуникация, тогава той има свои собствени причини. Другият просто му помага в това. Ако няма причина, тогава такава ситуация няма да възникне. Човекът бързо ще разбере какво не е подходящо за него и ще прекрати кореспонденцията.

Предпазни мерки

За да не превърнат онлайн запознанствата живота ви в мираж, трябва да държите пръста си на пулса. За това има прости въпроси:

• Какво следва?

• Кога? По-конкретно - дата и място.

• Какъв трябва да бъде резултатът?

Колкото по-често човек си задава тези въпроси и колкото по-точно си отговаря на тях, толкова по-малък е шансът да попадне в капана на собствените си или на чужди фантазии.

Ако връзката от разстояние не е принудителна временна мярка във вече изградена връзка, тогава най-вероятно това е опит да се предпазите от болезненото минало. За да не се забиете в безнадежден илюзорен съюз с години, по-добре е да се свържете със специалист и съвместно да анализирате рисковете, заключава „Аргументи и факти“.

 

Антония Михайлова
Антония Михайлова Отговорен редактор
Новините днес