Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Вредно ли е да се пие магнезий всеки ден?

13 септември 2024, 18:00 часа

Вероятно сте чували, че магнезият е сред най-важните минерали за здравето, чиито ползи се описват като чудодейни. Това може би ви кара да считате, че ежедневният прием е ключът към отличното здраве и преодоляването на всички болежки и заболявания. Магнезият е известен с ползите си и приемът му се препоръчва при сърдечно-съдови проблеми, остеопороза, симптоми от страна на мускулите и нервната система, диабет, хипертония, при запек и киселини, при прееклампсия и еклампсия – опасни за майката и плода усложнения, които се срещат по време на бременността, хронична умора и други. Всички тези доказани ползи от магнезия пораждат погрешния извод, че можем да го приемаме безконтролно и в  неограничени дози всеки ден, като колкото повече приемаме магнезий, толкова по-здрави ще бъдем. Оказва се, че това е далеч от истината и с магнезият, макар да е наистина чудодеен минерал, не трябва да се прекалява, защото приемът на магнезий всеки ден има своите негативни последствия за здравето и може да въздейства неблагоприятно. За да се избегнат отрицателните  последствия от приема на магнезий, както и рисковете за здравето, пациентите трябва да се съобразят с препоръчителните дневни дози или да се доверят на дозите, предписани от лекаря им.

Прием на магнезий всеки ден? До какви опасности води

Редица съвременни изследвания сочат, че ролята на магнезия е възможно да е силно преувеличена и макар да е наистина ефективен за превенция и лечение на множество заболявания, не е категорично доказано, макар да се подозира, полезното му действие при астма, аритмия, рак на дебелото черво, ПМС, високи нива на холестерол, както и че магнезият се оказва неефективен при бронхиолит, увреждане на нервите на ръцете и краката, което е следствие от лечение на онкологично заболяване, мускулни болки и крампи след травми, менопауза и други. Нещо повече – прекомерният прием на магнезий всеки ден може да има неблагоприятни въздействия върху здравето, сред които са:

Още: Защо се нуждаете от този микроелемент и защо се говори толкова много за него

-          Стомашно разстройство, гадене, повръщане, диария и други странични ефекти, които са незастрашаващи живота и здравето и е възможно да се проявят и при прием на магнезий в препоръчителните дневни дози, без  да се прекалява с магнезия.

-          Опасно спадане на кръвното налягане, нарушения на ритъма на сърцето, забавено дишане и дори кома и смърт, ако се предозира и се предприема прием на магнезий всеки ден в дози над 350 мг.

-          Приемът на магнезий по време на бременност и по време на кърмене следва да става по лекарско предписание и при сериозни показания за прием, тъй като в големи дози над 5 дни може да причини мозъчни и костни заболявания на плода, а прием с цел недопускане на преждевременно раждане може да доведе до опасни проблеми,  свързани със здравето на кърмачетата. Всичко това прави приема на магнезий всеки ден от дамите, очакващи дете или кърмещи своето бебе, оправдан само ако лекарят го изисква и ако се налага крайно.

-          Високите дози магнезий – над препоръчителните – пораждат опасност и за здравето на децата, които са особено чувствителни – повече от възрастните – към евентуално предозиране, тъй като организмът им е крехък и по-трудно се справя с всеки страничен ефект.

Още: Защо мозъкът ни се нуждае от магнезий

 

Други възможни нежелани реакции от прием на магнезий всеки ден

  • Магнезият пречи на нормалното съсирване на кръвта, поради което приемът следва да се преустанови преди хирургични интервенции поради риск от опасно кървене.
  • Пациентите със сърдечен блок в никакъв случай не трябва да предозират магнезия или да го приемат във високи дози.
  • Пациенти с миастения гравис не трябва да бъдат инжектирани с магнезий поради риск от дихателни нарушения или влошаване на съществуващи такива.
  • Пациентите с бъбречна недостатъчност или други сериозни бъбречни заболявания трябва  да приемат магнезия в по-ниски дози от тези, приемани от здравите хора, тъй като не съумяват заради болните бъбреци да изчистят магнезия от тялото си и това води до опасно натрупване.

Статията има само информативен характер и не замества лекарска консултация.

Още: В тези храни има най-много цинк и магнезий

източник: https://www.webmd.com/vitamins/ai/ingredientmono-998/magnesium

 

Валентина Атанасова
Валентина Атанасова Отговорен редактор
Новините днес