Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Вредните 7 навика, които състаряват тялото ви по-бързо от обичайното

05 април 2022, 14:05 часа

Нашето ежедневие, навиците ни, грижата за себе си, храненето, съня – всичко това влияе върху бъдещото ни аз и как ще изглеждаме на старини. Има обаче някои вредни неща, които правим, понякога съвсем автоматично, без да предполагаме, че ни състаряват. За много от тези неща дори и не сте знаели, че имат такова влияние върху външния ви вид. В следващите редове ще разберете кои са те.

В седнало положение сте повече от 8 часа дневно

Ако водите заседнал начин на живот, седите повече от 8 часа дневно и не спортувате, сте с 8 години по-стари от биологичната ви възраст. Това е доказано след редица проведени изследвания върху жени. Специалистите съветват физическа активност поне 30 минути ежедневно и да се прави кратко раздвижване на всеки 30 минути седене.

Носите тежки обеци често

Обеците, ако са тежки и неудобни, не са особено полезни за ушите ни, тъй като при постоянното им носене могат да доведат до разкъсване или деформиране на ухото. Кожата става отпусната и недостатъчно еластична. Колкото и да ни се струва, че това е незначителен факт, много хора биха се заблудили за възрастта ни, ако ушите ни са на показ и са в такова състояние.

Ядете само червено месо

Консумирането на повече червено месо, отколкото плодове и зеленчуци, може да доведе до състаряване. Затова е важно да се храним разнообразно, балансирано и здравословно.

Антисоциални сте

Затварянето в себе си и липсата на приятели е пагубно за психиката ни. Самотата увеличава вероятността от по-скорошна смърт. Изследванията показват, че ефектите от самотата се равняват на тези от тютюнопушенето например.

Постоянно сте на различни диети

Това може да изтощи организма ви, което ще се отрази и на външния ви вид. По този начин постоянно стресираме тялото си, а стресът значително може да ни състари.

Пиете вода от бутилки

Ако пиете водата си предимно от бутилка или сламка, това може да доведе до появата на дълбоки бръчки в зоната около устата и следователно да изглеждаме по-възрастни, отколкото сме всъщност.

Не се къпете, след като сте тренирали

Не става въпрос за личната хигиена, но потта, която полепва по тялото ви, дразни кожата и може да доведе до преждевременно стареене или увреждане. Ако нямате време да измиете тялото си, то поне задължително го направете с лицето си. Също така, много важно е да се къпете вечер преди лягане и сутрин, след като сте се потили обилно през нощта, за да си спестите неприятните ефекти.

Ивайло Григоров
Ивайло Григоров Отговорен редактор
Новините днес