Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Вредни ли са всъщност химическите слънцезащитни продукти

11 юли 2024, 10:01 часа

Наскоро публикувано проучване установява, че химикалите, съдържащи се в обичайните слънцезащитни продукти, навлизат в човешкия кръвоток на много по-високи нива, отколкото препоръчват здравните специалисти. Означава ли това, че не трябва да използваме слънцезащитни продукти? Или да използваме само естествени слънцезащитни продукти? Какви щети вече сме нанесли?

Още: Може би нанасяте слънцезащитния си крем неправилно

Д-р Стивън К. Уанг, председател на Комитета по фотобиология на Фондацията за борба с рака на кожата казва, че най-важното е да не спираме да използваме слънцезащитни продукти - и химическите, и минералните (често продавани като "натурални") са подходящи варианти. Ако се чудите кой е "най-добрият", Уанг казва, че е просто този, който действително ще използвате. "Както минералните, така и химичните слънцезащитни продукти са доказано ефективни при защитата на кожата от слънцето", казва той.

На пръв поглед думата "химикал" може да накара много хора да се притеснят, (особено ако чуят, че те попадат в кръвта), но си струва да се има предвид, че не всички химикали непременно ще навредят на здравето ви. Всъщност някои от тях могат да ви помогнат. "Химическите съставки, като оксибензон, са често срещани UV филтри, които помагат за осигуряване на защита от слънцето", казва Уанг. "От години знаем, че те се абсорбират в организма до известна степен и се отделят в урината и кърмата, но това не означава непременно, че са вредни за вас." Освен това е доказано, че слънцезащитните продукти са ефективни средства за предотвратяване на рака на кожата - може би най-важната причина да ги използваме.

Д-р Уанг обяснява, че по-стари изследвания предполагат, че оксибензонът може да предизвика алергични реакции и хормонални смущения. Но тези изследвания са проведени върху гризачи, а не върху хора. Освен това оксибензонът е бил насилствено подаван на гризачите, а не прилаган локално, и количеството слънцезащитен продукт, което поставяме върху кожата си, не е равно на количеството, което гризачите са консумирали. По-новите проучвания, проведени върху хора, не показват промяна в хормоналните нива при тези, които използват слънцезащитни продукти с оксибензон.

Дори авторите на най-новото проучване заявяват, че резултатите им не показват, че хората трябва да спрат да използват слънцезащитни продукти. Вместо това те просто призовават за допълнителни проучвания, за да се определи значението на техните открития. Ако наистина се притеснявате от евентуалните ефекти на химическите слънцезащитни продукти, Уанг казва, че минералните слънцезащитни продукти с цинков оксид или титанов диоксид са чудесна алтернатива.

Въпреки че химическите слънцезащитни продукти са по-лесни за нанасяне и втриване, те също така са по-склонни да предизвикат нежелана кожна реакция. Ако имате изключително чувствителна кожа, може да изберете минерален SPF вместо химичен. "От голяма доза предпазливост бременните жени или кърмачките може да искат да използват минерален вариант", добавя той. Недостатъкът на минералните слънцезащитни продукти е, че те могат да бъдат по-гъсти и да оставят бял филм върху кожата. Въпреки това, тъй като натуралните слънцезащитни продукти стават все по-популярни, формулите им стават все по-приятни на допир и естетически издържани.

"Най-важното е да се уверите, че слънцезащитният продукт предлага широкоспектърна защита и има SPF поне 15", казва Уанг. "Минералните или химическите няма да имат толкова голямо значение, ако SPF е нисък, така че това трябва да е правило, когато търсите слънцезащитен продукт".

Още: Какво се случва с тялото ни след посещение на басейн или плаж

Разбира се, не бива да забравяте, че нанасянето на слънцезащитен продукт не е еднократна работа. Трябва да го нанесете 30 минути преди да излезете навън и след това да го нанасяте отново на всеки два часа - или дори по-често, ако се потите или плувате на открито. Освен това трябва да сте сигурни, че нанасяте слънцезащитен крем върху всички открити части на тялото, които не са покрити с дрехи, включително гърба на ръцете, ушите и врата. Преди всичко, уверете се, че нанасяте слънцезащитния продукт правилно и че не го разнасяте прекалено тънко.

Щедростта е важна - особено когато става въпрос за слънцезащита!

Цвета Господинова
Цвета Господинова Отговорен редактор
Новините днес