Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Вреди ли ви мобилният телефон и как да се предпазите?

11 януари 2022, 11:55 часа

Едва ли можем да си представим съвременния начин на живот и извършване на служебни задължения без употребата на мобилни телефони, което води до естествения въпрос – вредни ли са те за здравето и как да се предпазим от евентуални рискове и неблагоприятно въздействие върху общото здравословно състояние. Някои проучвания твърдят, че излъчването от мобилните телефони може да повиши риска от развитието на тумори при продължителна и прекомерна употреба. Дори да не приемем това като факт, преди да се извършат допълнителни изследвания, вредата от мобилните телефони е позната в няколко други направления. Вижте кои са те и как да им противодействате.

1.       Вреда за слуха

Много от притежателите на смартфон увеличават до край звука на телефона си, което може да е опасно за слуха. Рискът е още по-висок при тези, които често слушат силна музика на слушалки през телефона си.

Как да противодействате?

Намалете звука и слушайте по-тихо музика. Щадете ушите си и не притискайте силно слушалката към тях.

2.       Вреда за зрението

Тук по-скоро не говорим за употребата на смартфона като средство за разговор, а прекомерната му употребата за работа и забавление. Няколко часа в пощата, няколко часа в социалните мрежи – това натоварва прекомерно зрението, води до умора на очите.

Как да противодействате?

Съкратете времето, прекарано в социалните мрежи. Така не само ще се погрижите за очите си, но ще спестите ценни минути и дори часове, които да вложите в по-важни и пълноценни дейности.

3.       Вреда за съсредоточеността

Когато телефонът е покрай вас, всеки звук, който издава – при получаване на смс, нотификации, имейл – ви разсейва и разконцентрира. Ставате по-непродуктивни, по-трудно извършвате служебните си задължения и се чувствате непрекъснато напрегнати.

Как да противодействате?

Изключете уведомленията, а най-добре мобилните данни. Включвайте ги и проверявайте какво сте получили на определени интервали – няколко пъти на ден. Това ще помогне да се съсредоточите върху работата си и да я приклюите по-бързо и по-качествено.

4.       Вреда за гърба и врата

Може да ви звучи странно, но мобилните телефони може да доведат до болка и скованост на врата, рамената и гърба. Това се случва, защото много хора имат навика да държат телефона с буза, притиснат към рамото, за да им са свободни ръцете. Когато прекарвате няколко часа на ден в тази поза, съвсем не е странно, че вратът ви се схваща.

Как да противодействате?

Използвайте хендсфри. То ще позволи да освободите ръцете си, без да напрягате неестествено врата си, държейки телефона по този начин.

5.       Вреда за кожата

Екраните, които излъчват синя светлина, се считат за една от причините за преждевременно стареене на кожата.

Как да противодействате?

Намалете времето за употреба и внимавайте в каква поза използвате устройствата – погрешно е да са под нивото на очите ви и да навеждате глава. Това би довело до увисване на кожата в областта на брадичката и шията.

Какво друго може да направите, за да минимизирате вредите?

  • Винаги, когато е възможно, използвайте високоговорителя си и дръжте телефона на поне метър разстояние по време на разговор. Така ще се намали въздействието му върху организма.
  • Не дръжте телефони, лаптоп и други подобни устройства в спалнята. Те могат да причинят главоболие и проблеми със съня.
  • Съкратете разговорите до минимум. Не използвайте телефона като заместител на личния контакт.
  • Купувайте качествени устройства от доказани търговци. Евтините имитации могат да бъдат по-вредни за здравето.
  • Не носете устройствата в джобовете си. Те излъчват дори когато са само в режим на готовност.

 

Валентина Атанасова
Валентина Атанасова Отговорен редактор
Новините днес