Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Врагове на кожата, за които не подозираме

14 февруари 2022, 08:20 часа

Специалистите посочват, че за да се поддържа младежки вид, някои навици трябва да бъдат модифицирани, за да се намали въздействието на свободните радикали, които атакуват колагена, еластина и овлажняващите влакна. Първата стъпка е да се предпазите от следните врагове на кожата.

Те са от тази, за които рядко (или никога) се сещаме, че могат да повлияят в негативен аспект на нашата кожа.

В написаното по-долу ви запознаваме с потенциалните опасности, с които трябва особено да внимавате!

- Слънце 

Прекомерното излагане на ултравиолетови лъчи причинява петна по кожата, намалява хидратацията и благоприятства развитието на рак. В допълнение много изследвания показват, че танорексията е една от основните причини за преждевременно стареене. Ето защо, избягвайте продължителното излагане на слънце, особено в пиковете часове на най-високите температури.

- Тютюн

Появата на бръчки се утроява при жените, които пушат цигари, докато при мъжете това означава два пъти по-голям риск. Влияе на кръвообращението и намалява оксигенацията на тъканите. Ако наистина не може да живеете без цигари, поне се старайте да ги ограничите до минимум.

- Алкохол

Преди всичко, дестилатът (уиски, джин или водка) предизвиква преждевременно стареене, генерира мътност и блед цвят на кожата и влияе върху кръвообращението.

- Бързо хранене

Липсата на витамини и хранителни вещества, както и излишъкът от наситени мазнини и калории, генерират промяна в липидния метаболизъм, което води до акне, себореен дерматит и псориазис. Създайте си добри хранителни навици!

- Стрес

Благоприятства развитието на бръчки, влияе върху качеството на съня, което благоприятства появата на тъмни кръгове, акне и прави кожата по-уязвима към околната среда. Освен това може да усложни кожни заболявания като дерматит, псориазис и розацея.

- Хормонално стареене

След менопаузата се губи до 30% от колагена, поради което кожата губи стегнатост и появата на бръчки се задълбочава.

- Замърсяване

Прахът и замърсяванията във въздуха запушват порите, което води до проблеми. Измивайте добре лицето си всяка вечер, след като се приберете у дома.

- Климатик 

Поредния неподозиран враг! Дехидратира кожата, оставяйки я уязвима, лющеща се и суха.

- Промени в теглото

Бързото качване или сваляне на няколко килограма уврежда еластичността на кожата, поради което се появяват стрии и отпуснатост. Внимавайте с диетата!

- Запек

Нарушенията в храносмилателната ви система водят до натрупване на токсини, които избиват през кожата. Избягвайте го, като пиете поне два литра вода дневно. И естествено...добра диета!

За да покажете сияйна кожа без замърсявания и петна, както и да предотвратите преждевременното стареене, предпазвайте се от тези врагове на кожата чрез прилагане на слънцезащитни продукти, правилно почистване и здравословна диета. А вие, как се грижите за външния си вид?

Гергана Йорданова
Гергана Йорданова Отговорен редактор
Новините днес