Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Вода в ухото: Най-добрите съвети за справяне с проблема

23 юли 2024, 13:51 часа

Един от най-често срещаните проблеми през летния сезон е ушната инфекция и запушването, които засягат не само децата, но и възрастните. Инфекцията се появява вътре в ушния канал, когато има пукнатини в защитния слой, който се състои от восък. Подобно нещо улеснява проникването на бактерии, плесени или вируси под кожата.

Още: Топла напитка от глухарче и канела за черния дроб и стомаха

Плуването е една от основните причини ухото да стане лесна плячка за инфекции. В тази статия ще научите повече за рисковите фактори за ушни инфекции и как да ги избягвате.

Плуване или излишна влага

Честото и продължително плуване или попадането на вода в ухото може да размекне епидермиса на ушния канал. Влагата нарушава баланса на здравословните бактерии, живеещи в тази област.

Какво трябва да правите

В тези случаи трябва да използвате тапи за уши или задължително да подсушите ушите си, като държите главата си настрани, докато водата излезе от ухото. За по-добро изсушаване използвайте сешоар на известно разстояние от ухото. Можете също така да използвате памучен тампон, потопен в малко зехтин, вместо тапи за уши, когато влизате във водата за плуване.

Почистване или обтриване на ушния канал

Почистването на ушния канал премахва и защитния восък. Използването на пръсти, памучни тампони и т.н. сериозно уврежда кожата. Експертите твърдят, че в ушния канал не трябва да се вкарва никакъв предмет, независимо колко малък е той.

Вкарване на предмети в ухото

Продължителната употреба на слушалки, слухови апарати, тапи за уши и всякакви други предмети уврежда кожата на ухото. Ако използвате слухов апарат, трябва да го почиствате всяка вечер. Слушалките не трябва да се носят твърде дълго, защото те увреждат не само слуха, но и ушния канал.

Проблеми с кожата

Псориазисът или екземата, които се появяват по кожата на ушния канал, благоприятстват инфекцията. Алергичните реакции, които могат да се появят в ухото, възникват в резултат на използването на продукти като спрей, шампоан, обеци или лекарства. Ако ухото ви сърби, консултирайте се с лекар, за да диагностицира проблема.

Още: 4 прости съставки, с които ще подобрите усвояването на хранителни вещества от организма

Инфекцията във външната част на ухото може да бъде избегната чрез разговор с лекар, който може да ви даде капки или да предложи процедури за почистване на ухото.

Статията има информативен характер, ако имате въпроси по темата се консултирайте със специалист.

Цвета Господинова
Цвета Господинова Отговорен редактор
Новините днес