Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Вода от краставици: Защо да се прави и как да се пие правилно?

25 октомври 2024, 12:30 часа

Водата от краставици е освежаваща напитка. Добре утолява жаждата и съдържа полезни вещества. 

 

Какво е вода от краставици 

Още: Защо много хора пият кафето си с вода

Тази напитка съдържа калий, антиоксиданти, витамини B₅ и K, така че повишава защитата на организма срещу злокачествени заболявания, понижава кръвното налягане и спомага за поддържането на здрава кожа. 

Предимствата на краставиците се крият главно в съдържанието на фибри и калий. Фибрите остават в кората на зеленчука, а калият попада във водата на краставицата. Този макронутриент участва в електролитния баланс и регулира количеството натрий, така че помага за намаляване на високото кръвно налягане. 

Но има и други предимства на водата от краставици. 

Въпреки че водата от краставици има някои полезни хранителни свойства, включително следи от фибри и калий, нейната истинска полза е, че може да направи водата по-вкусна за хора, които имат проблеми с пиенето ѝ. 

Още: Защо пиенето на студена вода се избягва в толкова много култури?

Водата от краставици може да замени спортните и сладки газирани напитки и сокове, което ще помогне за намаляване на броя на консумираните калории. 

Краставиците са пълни с антиоксиданти. Следователно, като пиете вода от краставици, вие не само поддържате водния баланс на тялото, но и го насищате с антиоксиданти. 

Освен антиоксиданти, краставицата съдържа веществата кукурбитацин и лигнан, които също предпазват организма от рак. Екип от изследователи от Университета на Уисконсин-Медисън установи, че краставиците съдържат флавоноида физетин, който помага за забавяне на прогресията на рака на простатата. 

В допълнение, водата от краставици помага за тонизиране на кожата отвътре, тъй като поддържането на хидратация помага на тялото да елиминира токсините и да поддържа здравословен тен. Чаша нарязани краставици съдържа около 5% от дневната стойност на витамин B₅, който се използва за лечение на акне, и 19% витамин К, който участва в образуването на костите и съсирването на кръвта. 

Още: Русский мир в град Донецк: Водата тече от печката (ВИДЕО)

 

Как да приготвите и използвате правилно водата от краставици

За да приготвите вода от краставици, изберете твърди екземпляри с яркозелен или тъмнозелен цвят. 

За да приготвите вода от краставици, просто нарежете 2 краставици на тънки филийки, сложете ги в 1,5-литрова кана или буркан, добавете филтрирана вода и разбъркайте добре. Затворете съда и оставете в хладилника за поне 4 часа, най-добре цяла нощ. Водата се съхранява в хладилник и се изпива в рамките на три дни. Сменете потъналите на дъното резенчета краставица с пресни.

Тази напитка е подходяща за пиене по всяко време на деня, по време на разходка или тренировка. Пиенето на напитка с няколко щипки сол на кана ще помогне за възстановяване на електролитния баланс. 

В допълнение към лекотата на приготвяне, тази напитка има още едно предимство: тя е подходяща за почти всички и няма противопоказания. 

Пийте вода с краставици в умерени количества. Пиенето на вода от краставици в големи количества може да причини храносмилателен дискомфорт, като подуване на корема, поради съдържанието на фибри в краставиците. 

Пиенето на твърде много вода от краставици може да причини хиперкалиемия - излишък на калий, което води до електролитен дисбаланс. Това ще наруши функцията на бъбреците, може да се развие язва на тънките черва и да възникнат проблеми със сърдечно-съдовата система. 

източник: https://www.healthline.com/health/food-nutrition/cucumber-water#cancer

 

Десислава Михалева
Десислава Михалева Отговорен редактор
Новините днес