Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Витаминът, чиято липса е фатална по време на пандемия

11 ноември 2021, 10:52 часа

Витамин С в периода на сезонно заболяване и особено на пандемия е от изключително значение за нашето тяло.

Витамин С е основният защитник на нашия имунитет в периоди на сезонни заболявания и обостряне на ситуацията с коронавирусната инфекция. Тайната на този витамин се крие в аскорбиновата киселина, която прави кръвоносните съдове по-еластични, осигурява устойчивост на стрес, ето защо е важно към менюто да се добавят храни, богати на това полезно вещество. Водещи диетолози споделят от какво количество витамин С има нужда един здрав човек.

Склад за витамини

Лимони, портокали, мандарини, грейпфрути са налични плодове. Прието е да се ядат през цялата година както за профилактика на настинки, така и за разнообразие от витамини. Но особено тялото се нуждае от тях през есента, с появата на вируси и настинки. Можете да защитите тялото и да укрепите имунната система, като спазвате дневната доза витамин С.

Специалистът казва, че дневната норма е 90 милиграма. За попълване на дефицита на този витамин е необходимо да се консумират поне 400 г цитрусови плодове и зеленчуци с всяко хранене, които между другото са отлична превантивна мярка за много сезонни заболявания. Диетолозите също така отбелязат, че тези, които ежедневно ядат храни, богати на различни витамини, най-вероятно не са в опасност, в това число и тези с недостиг на витамин С.

Премахване на дефицита

Но ако все пак настинете или се разболеете, просто трябва да компенсирате дефицита на този благоприятен за здравето витамин. Но в какви количества, е индивидуален въпрос, отбелязват експертите, тъй като в някои случаи нуждата от витамин може да нарасне десетки пъти. За да знаете със сигурност, трябва да се направите консултация с лекар, който ще ви помогне да определите правилното количество витамини и ще препоръча необходимите лекарства.

Редно е да се знае, че при голям дефицит е доста трудно да се получи подходящата доза. Ще трябва или да увеличите значително количеството храна, или да приемате хранителни добавки или комплексни витамини, които могат да бъдат предписани само от лекар, заключават специалистите.

Не забравяйте, че има и други естествени източници на витамин С, които ще се справят не по-лошо от цитрусовите плодове в превенцията на грип и настинка. Лесно можете да разнообразявате менюто си с порция ароматно киви или домашни червени чушки, които баба е отгледала в градината.

Десислава Михалева
Десислава Михалева Отговорен редактор
Новините днес