Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Винтидж тенденция: Защо не трябва да се разделяте със старите мебели?

08 август 2024, 13:23 часа

Умението да обновяваш стари мебели е като владеене на магия. Ако придадете нова визия на старя скрин, тоалетката, библиотеката, можете да видите големия им потенциал в апартамент с модерен дизайн.

Как стана така, че мебелите от 60-80-те години, които доскоро бяха масово изпращани на сметището, сега отново са модерни, защото не може да се каже, че имат сериозна материална стойност?

И за много хора преустройството на стари вещи се превърна в любимо хоби, възможност за творческа себереализация, която води до създаването на уникални предмети за дома, чиято стойност се измерва не само в пари.

5-те елитни интериорни дизайнерси решения, които ще са хит

Редизайн на стари мебели: откъде да започнем?

Зависи от материала, степента на износване и бъдещата функционалност. Понякога е необходимо да се възстановят изгубени части, да се сменят крепежни елементи, да се укрепи основата, да се претапицира тъканта - за това трябва да се свържете с реставрационен сервиз или поне да се консултирате със специалист, преди да започнете работа. Но често просто смяната на цвета е достатъчна!

Трябва да започнете с много малък предмет - мини-маса или табуретка, така че работата от началото до края да отнеме не повече от няколко дни. Гледайте видеоклипове с подробно описание на процеса и преминете през него докрай по определен алгоритъм - от подготовката на повърхността до свежото покритие. Ако харесвате резултата и процесът ви вдъхновява, продължете!

Съвети за нанасяне на тебеширена боя и постигане на винтидж ефект

Важно условие за обновяване на мебелите е изборът на боя. Тя трябва да създаде трайно и еластично покритие, устойчиво на миене и надраскване и да не променя цвета си с течение на времето.

Боядисаните мебели ще изглеждат добре в дома ви, ако намерите оптималното цветово решение, което ще позволи на актуализирания артикул да се впише в интериорната концепция. Една от тенденциите от последните години е мебелите да са в цвета на основната повърхност. Когато гардеробът или скринът съвпадат със стената по цвят, те изглеждат по-малко обемисти и стаята визуално изглежда по-просторна.

Адаптирането към интериора може да се извърши чрез актуализиране на обков или промяна на функционалността. Например стар шкаф с много чекмеджета можете да поставите на по-високи крака и да получите стилен скрин за съхранение на дребни вещи. Украсете вътрешността на бюфета с фрагменти от тапети в стил декупаж. Комбинирайте няколко цвята, които вече се използват в стаята ви. Изберете стилни дръжки от хромиран метал, стъкло или керамика.

Десислава Михалева
Десислава Михалева Отговорен редактор
Новините днес