Велинград - в коя планина е разположен?

34006
Велинград - в коя планина е разположен?
Снимка: Петър Чолаков

Едва ли има някой, който не е посещавал Велинград, едно от най-предпочитаните места за почивка в България. Днес тук има над 105 регистрирани места за настаняване - хотели, къщи за гости, квартири, няколко санаториума. Повечето хотели предлагат разнообразни процедури - топли минерални бани, масажи, лечение на кожни заболявания, релаксиращи терапии за лице и тяло. Минералната вода на велинградските извори има терапевтичен ефект върху кожата, кръвоносните съдове и ставите, помага за релаксация на мускулите, намалява болката при ревматизъм и артрит.

Извори и минерална вода

Минералните води в града извират от четири находища - Чепино, Каменица, Лъджене и село Драгиново. Водата е чиста, топла и предлага инхалационно, външно и питейно лечение, което се допълва от благоприятния климат. Още преди хилядолетия обитателите на района откриват вълшебната сила на водата и я използват за лечение.

Днес са известни около 80 извора с температура на водата между 28 и 86 градуса. Велинградският водоносен басейн е един от най-добре изследваните в страната. Общият дебит на минералните извори е 170 л/сек. Курортът е подходящ за лечение на заболявания на опорно-двигателния апарат, бъбречни, чернодробни, стомашно-чревни, гинекологични, неврологични и др. болести.

Спа столицата на Балканите

Още с влизането в курорта, със сигурност ще видите огромни транспаранти с думите “Велинград - СПА столица на Балканите”. И това не е просто реклама. През 2005 г. градът е обявен за “СПА столица на България” по решение на Българската асоциация на хотелиерите и ресторантьорите. През 2008 г. Велинград е обявен за “СПА столица на Балканите”. Това звание е присъдено на Конференцията на Световната браншова организация на хотелиерите и ресторантьорите, проведена в Монтерей, Мексико.

В коя планина е разположен Велинград?

Освен минералните извори, градът привлича с благоприятното си местоположение, сред красива природа, на около 750 м надморска височина. Градът е разположен в Южна България, на около 130 км от София и на 45 км от областния център Пазарджик. Намира се в Чепинската котловина в Западните Родопи.

5 неща, които е хубаво да знаете преди да отидете във Велинград

Чепинската котловина - перлата на Родопите

Чепинската котловина е най-голямата котловина в Родопите, известна още като Чепинско корито. Дълга е 18 км и е широка от 4 до 7 км. Общата й площ е около 105 кв. км. Разположена е между северните разклонения на Баташка планина на юг и изток, ридовете Къркария на север и Алабак на северозапад. Дъното на котловината е плоско, с леко хълмист релеф.

Разломната структура на котловината е сред причините за честите земетресения в региона, но и за най-голямото й природно богатство - минералните извори. Многобройни и разнообразни са местата, които ще приковат погледа ви - живописни природни обекти, исторически местности, язовири. Планинските ридове са покрити с вековни иглолистни гори, над които величествено се извисява третият по височина връх в Родопите - Голяма Сюткя, висок 2186 м.

Разбира се, сърцето на Чепинската котловина, е китният и приветлив Велинград.

Който е избрал почивка във Велинград - винаги се връща!

Забележителности около Велинград

В местността Клептуза, разположена край велинградския квартал Чепино, се намира живописният карстов извор Клептуза, чиито води се вливат в красиво изкуствено езеро. Клептуза блика в основата на отвесна бяла мраморна скала, обрасла със зелен мъх. Според падналите валежи дебитът на извора се променя и достига до 1180 л/сек.

На запад от курорта е седловината Юндола, която свързва двете планини - Родопите и Рила. Юндола е осеяна с просторни поляни сред прекрасни иглолистни гори.

Чепинската котловина е обитавана още от дълбока древност, за което свидетелстват археологически находки. Северно от село Дорково, на конусовиден връх, се намират останки от крепостта Цепина - една от най-здравите твърдини на Родопите. Според историческите източници тук е било седалището на деспот Алексий Слав, племенник на цар Калоян. Алексий Слав бил владетел на Родопите през 13-ти век, а по негово време планината носила името Славиеви гори.

На юг от Велинград, на левия бряг на Чукурска река, се намира една от най-красивите пещери в Родопите - Лепеница, с дължина 1400 м. Пещерата е на 2 етажа, с подземна река и великолепни сталактити, каменни драперии и сталагмити. Най-голям интерес привлича Залата на кратерите, чийто под е осеян с малки кратери, образувани в резултат от падащи от тавана едри водни капки.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Какви грешки допускаме при съхранение на гъби в хладилник

Какво става с кръвната ви захар, когато ядете мед

Французойката никога не харчи пари за тези неща

5 финансови проблема, които могат да предизвикат конфликт във връзката

Каква трябва да е температурата в хладилника през горещите летни дни

Ако тези 5 предмета са в стаята ви, можете да забравите за секса завинаги

Какво е строго забранено да се прави според датата ви на раждане?

Ако храната в хладилника замръзва - ето какво да направим

Кои признаци „крещят“ за смяна на работата?

Как се съхранява правилно липовият цвят

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com