Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

В сезона на тиквите – кои видове познаваме и кой да изберем?

29 септември 2024, 16:00 часа

Наричаме тиквата зимен плод, но това не е точно така, тъй като различните сортове се берат още от края на лятото – август-септември до края на ноември, когато зимата все още не е почукала на вратата ни. Историята на тиквите е стара – първите са отглеждани още в Древна Гърция, където от издълбаните им кори се правели съдове, в Китай били използвани като талисмани, древни лечители се опитвали да лекуват различни заболявания с помощта на тиквите, а днес намират приложение както в кулинарията, така и в празнични ритуали – Хелуин например не би бил същия без фенерите от тикви.

Тиквите се отличават не само с превъзходни вкусови качества, които ги правят подходящи според сорта им както за консумация под формата на супи, ястия, салати, така и за сладки изкушения, но и с доказани ползи за здравето. Кои сортове познаваме и кой от тях да изберем за топлата витаминозна засищаща супа? А за баницата с тиква? Познаването на ползите от консумацията на тиквите, както и на предимствата на сортовете дава отговор на тези въпроси и ни помага да се насладим най-пълноценно на тиквите.

Сортове тикви, предлагани у нас и за какво са  най-подходящи

Още: Какви огромни ползи ни носи сокът от сурова тиква

Ако сте свикнали да купувате два вида тикви – тиквички, които приготвяте пържени, и оранжева кръгла тиква за сладките изкушения у дома и за супичка, вероятно ще бъдете изненадани, ако се запознаете с разнообразието от тикви, отглеждани у нас. На пазара се предлагат семена  за мускатна тиква, пловдивска тиква, цигулка, тиква мамут голд, жълта тиква кръгла или издължена, оранжева тиква, декоративни тикви, тиква кратуна, набръчкана тиква и дори тиква за Хелуин. И това е само малка част от семената, които може да откриете и да изберете, ако желаете да отглеждате тикви. Ако познавате вкуса на всеки от посочените сортове, по-лесно ще може да изберете тиква както за солените ястия, така и за сладките десерти. Така например:

-           средно ранният сорт тиква с удължени плодове с формата на цигулка и оранжев цвят се отличава със сладък вкус и аромат, подходящи за сладкиши,

-          сочната пловдивска тиква, отличаваща се със своята сива на цвят кора, е идеална и за солени, и за сладки ястия,

-          декоративните тикви се използват за украса на двора, дома и градината, като пълзящите им стъбла са особено подходящи за перголи,

Още: Икономичен кекс с ТИКВА – по-вкусен е от всеки друг

-          мускатната тиква е сладка,

-          тиквата за Хелуин се отличава с лесна за отделяне сърцевина и идеална едра кръгла форма, която е чудесна за направа на традиционните фенери от тиква,

-          тиквичките са предпочитани за пържене, за мусака от тиквички, за приготвяне на различни солени ястия.

 

Още: Крем карамел с тиква – тази рецепта я знам от баба, а тя от нейната баба

Различните сортове имат различни предпочитания към почва, подхранване, грижи за тях, така че това също може да е определящо избора ви каква тиква да отглеждате. Ако трябва да избирате тиква за хапване, а не за отглеждане, може да изберете спрямо собствения си вкус, препоръки на доверен човек или да заложите на традиционен сорт. Всички сортове ли предоставят ползи за здравето и кои от тях правят тиквата толкова ценна?

 

Ползи от консумацията на тиква

  • Тиквата е полезна за пациентите с диабет, тъй като помага за поддържане на нивата на кръвната захар стабилни. Нещо повече – микроелементи, които са отговорни за производството на инсулин, се съдържат в тиквата и така редовната консумация в големи количества може да допринесе за намаляване на нужната доза инсулин при пациенти с диабет.
  • Тиквата има доказани ползи за сърдечно-съдовото здраве. Изследванията по темата сочат, че тиквите са богати на калий, който може да помогне за регулиране на кръвното налягане, намалявайки риска от инфаркт и инсулт.
  • Консумацията на тиква се препоръчва за пациенти с анемия, тъй като помага за увеличаване на нивата на желязо в кръвта.
  • Благодарение на въздействието си върху метаболизма, който ускорява, и на ниското съдържание на въглехидрати, тиквата е полезна като част от диетата на пациенти със затлъстяване и за поддържане на тънка талия и сваляне на килограми.
  • -          Богати на бета каротин, антиоксидант, който тялото превръща във витамин А, тиквите се грижат за доброто зрение и са средство за превенция на макулна дегенерация и катаракта.
  • Тиквите са мощни помощници на имунната система, която правят по-здрава и по-пълноценно функционираща, като доставят на тялото витамин С и Е – мощни антиоксиданти с ключово значение за имунната система.

 

Насладете се на този вкусен и полезен плод в сезона на тиквите и не пропускайте да се консултирате с лекар по всички въпроси, свързани с вашето заболяване и консумацията на тикви.

 

Статията има само информативен характер и не замества лекарска консултация.

 

-           

източник: https://www.inspirahealthnetwork.org/news/healthy-living/5-health-benefits-pumpkin-spookiest-superfood

 

Валентина Атанасова
Валентина Атанасова Отговорен редактор
Новините днес