Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

В никакъв случай не спете с крака към вратата

09 юли 2021, 18:55 часа

Хората не винаги се замислят над някои детайли, които присъстват през живота им. Например ако отиват на някоя почивка, те обичат да им бъде комфортно. Държат леглото да им е удобно, защото сънят е важна част от почивката на всеки човек. Само че понякога се получава така, че краката на хората може да сочат към вратата, а това не е предпочитан метод за сън. Може би си задавате въпроса защо всички подсъзнателно или напълно съзнателно избягваме да спим по този начин.

Отговорът може би се крие в това, че по този начин изнасят починалите хора. Когато човек си отиде от този свят, тялото му се отнася точно по този начин - с крака, насочени към вратата. Това е основната причина, поради които човек не трябва да спи по този начин.

А всъщност възниква и питането - защо мъртвите се изнасят именно по този начин? Отговорът се крие в древните скандинавски народи.

Според идеите на древните скандинавски народи светът се състоял от 3 части. Първата била на Мидгард, който представлявал хората, втората била Утгард - светът на ужасяващите чудовища и третата част се наричала Асгард или позната като светът на божествата. Тези народи вярвали, че домът им е Мидгарт, който е защитен от околния Утгардт чрез врати и стени. Затова вратата се е свързвала с достъпа до отвъдното, опасният свят, в който душите на починалите намирали своето убежище.

Навремето, хората в древна Скандинавия се плашели, че спейки с крака, насочени към вратата, човешката душа ще излезе от тялото и ще се отправи към отвъдното, откъдето все още не е известно дали има връщане назад. Когато се изнася мъртъв човек, той се отнася по този начин, защото душата му е безсмислено да си остава в света на живите хора.

Всичко това са известни суеверия, които в днешното съвремие не са напълно реалистични. Но хората се стараят да ги спазват, защото няма човек, който да не се плаши от смъртта и неизвестното.

Има чисто психологическо обяснение хората да избягват да спят по подобен начин. Спейки с крака към вратата, човек се чувства уязвим и незащитен. Това е основната причина хората, които спят по този начин, често пъти да сънуват кошмари или да се будят често пъти нощем. На другата сутрин те се събуждат с чувство на умора и изтощение.

Затова, ако отидете някъде на гости или на почивка, винаги заспивайте с глава към вратата. В противен случай може да имате неприятна кошмарна нощ, а на другия ден ще се будите с понижен тонус и ще се чувствате уморени и недоспали.

Ивайло Григоров
Ивайло Григоров Отговорен редактор
Новините днес