Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

В мигът, в който се пенсионираш - идва ли самотата?

17 август 2021, 23:20 часа

Много промени настъпват след пенсиониране - начинът на живот, усещането за време, отношенията между съпрузите. Ако напуснете по-рано, ситуацията може да се влоши.

Например в Съединените щати броят на разводите намалява от година на година, но нараства рязко сред хората над 50 години.

Преди пенсионирането съпрузите прекарват много време разделени и когато сте до човека  допълнително от 8-12 часа на ден, трябва да се адаптирате. Връзките между съпрузите могат да се променят много, особено ако и двамата се пенсионират по -рано. Затова преди или непосредствено след това е необходимо да разговаряме помежду си, да определяте цели и очаквания, планове за забавление и взаимодействие.

Планирането на пенсиониране се основава на много предположения, но колкото по-дълъг е периодът на пенсиониране, толкова повече има и следователно по-големи са шансовете за грешки. Трябва да предвидите продължителността на живота, ако човек се пенсионира на традиционната възраст, му остава около една трета от живота му, но ако по -рано - около половината или дори повече.

Но как можете да разработите план за толкова дълъг и освен това неопределен период? Необходимо е да се вземат предвид икономически фактори като бъдещата възвращаемост на фондовия пазар, лихвените проценти, инфлацията, но дори много специалисти го правят зле. И накрая, трябва да се предвиди: ще живеем ли така, както искаме, ще ни хареса ли да правим това, което сме планирали?

През десетилетията на подготовка за пенсиониране и след това може да настъпят събития, които сериозно ще повлияят на финансовото състояние на пенсионера, например - лошо предвидими, редки събития с мащабни негативни последици . Те могат да бъдат свързани и с политиката: промени в данъчното законодателство, реформа на пенсионната система или здравеопазването. Но е невъзможно да се предвиди същността на тези промени и техните последствия.

Не спирайте саморазвитието си

Това е най -важната грешка, която води до загуба на смисъла на живота. Преди сте се подобрявали в професионалната сфера, но сега сте се пенсионирали и няма за какво да усъвършенствате уменията си. Най -сигурното решение на този проблем е да започнете да усвоявате нови умения. Например, опитайте се да научите чужд език или да овладеете език за програмиране. Научете се да снимате или рисувате и започнете да плетете, да шиете и да извайвате глина. Като цяло, всичко, което харесвате, стига да получавате нови знания. Повярвайте ми, нищо не придава на живота по -голямо значение от това.

Гергана Йорданова
Гергана Йорданова Отговорен редактор
Новините днес