Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

В коя държава има 11 официални езика?

26 юни 2024, 13:22 часа

В Южноафриканската република живеят около 60 милиона души, твърде разнородни по отношение на раса, националност, език, култура и религия. Това население официално е разделено на 4 групи: африканци, бели, мулати и азиатци. Основната част, разбира се, са коренните жители на африканския континент - негрите. Те са повече от 70%, белите африканери – около 10%, мулатите или както ги наричат ​​в страната, „цветнокожите“ – 9%, и азиатци – 2,5%.

Реклама

Азиатците в Южна Африка са представени главно от индийци, потомци на работници, доведени тук през 19 век, за да работят в захарни плантации. Тази група се нарича „натал“.

Мулатите или „цветните“ в Южна Африка са хора от смесени раси, произлезли от роби, докарани от Източна и Централна Африка, африкански аборигени, бели с примес на малайци, индийци и други азиатци. Повечето "цветни" говорят езика африкаанс.

Бялото население се състои от потомци на колониални имигранти: холандци, немци, французи и англичани. От гледна точка на културни и езикови фактори те се делят на африканери, потомци на холандци (те живеят тук от десето поколение и говорят африкаанс) и англо-африканци, потомци на британски колонисти.

И накрая, най-многобройните - черните жители, са представени от различни етнически групи, племена и националности. Най-големите етнически групи са следните: зулу (провинция Натал и околностите), коса (южната част на страната), сото (държавата Лесото вътре в Южна Африка), педи, венда, цвана, цонга, свази, ндбеле и др. Всички говорят езици банту. Също така в Южна Африка в отделни селища живеят най-старите коренни жители на страната - хотентотите и бушмените, които са запазили своята уникална екзотична култура и бит.

5 причини да посетите Южна Африка

Езиците

Заради големия си брой официални езици – 11 (повече са само в Боливия (37) и Индия (23), Южна Африка е вписана в Книгата на рекордите на Гинес. Те включват езиците на различните нации и етнически групи, населяващи страната: африкаанс, английски, ндебеле, коса, зулу, педи, сото, цвана, свази, венда, цонга.

Повечето черни африканци говорят езиците на собствените си племена. Най-често срещаният език е зулу. Вторият най-популярен език е езикът коса. Заедно с това по-голямата част от населението от всички раси говори английски. Потомците на холандците и мулатите говорят африкаанс - смесица от старохоландския (средновековен) език с местен диалект.

Така, като краен резултат според конституцията на Южна Африка официалните езици на републиката са следните:

- английски;

- венда;

- африкаанс;

- коса;

- зулу;

- свати или свази;

- южно Ндебеле;

- северен сото, или сепеди;

- сесото или южно сото;

- цонга;

- цвана.

Цели 3 града се смятат за столица на Южна Африка

Най-често срещаният първи език в Южна Африка е зулу (24%). На второ място е езикът коса, на трето е африкаанс. Английският е едва на пето място, но играе важна роля за междуетническо общуване, в медиите и администрацията. В същото време африкаанс, въпреки че загуби позициите си след падането на апартейда (например Южноафриканската радиоразпръсквателна корпорация значително намали разпределеното за него ефирно време), запазва влиянието си, особено в западната част на страната.

Езиците зулу, коса, свази и ндебеле са членове на групата нгуни и говорещите всеки от тях по принцип се разбират.

Нгуни-езиците преобладават покрайбрежиетона брега (с изключение на западното) и в източната част на страната. Същото важи и за сесото, северно сото и цвана, езици, принадлежащи към групата сото и говорени главно в централната част на Южна Африка. В западната част на страната преобладава африкаанс, който се говори не само от бели, но и от цветнокожи (от смесени бракове) жители на страната.

Национални езици

В допълнение към официалните езици, конституцията на Южна Африка признава още шест езика като национални: кхои, нама и влизащите в езиковата група сан.

Любомир Атанасов
Любомир Атанасов Отговорен редактор
Новините днес